Home » Hírek » Erdély » Ne engedjük, hogy a bánsági magyar ügy kétes pártérdek-érvényesítési kísérletek áldozata legyen!

Ne engedjük, hogy a bánsági magyar ügy kétes pártérdek-érvényesítési kísérletek áldozata legyen!

2012. 3. 2.
Megosztás:

Nyílt levél az RMDSz Temes megyei szervezetének vezetőihez

Temesvár és a temesi magyarság szórványközösség-jellege közös gondolkodásra és közös cselekvésre kell, hogy ösztönözze mindazon közéleti szereplőket, akik a Bánság magyarságának identitásvesztése és vészes fogyása ellen szeretnének cselekvően fellépni. Egyértelmű tehát, hogy a bánsági magyar megmaradás közös – pártpolitikától független – cél, melyhez úgy a civil szféra, mint valamennyi történelmi egyház segítsége, partnersége szükséges. Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója kapcsán szervezett megemlékezés jó alkalom lehet a közös fellépésre és egyben bizalomerősítő a további együttmunkálkodásra a közösségépítésben, különös tekintettel a küszöbön álló önkormányzati választásokra, ahol a magyar-magyar együttműködés előfeltétele a sikeres szereplésnek.


Az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezete nemrég egyeztetést kezdeményezett az RMDSz Temes megyei vezetőivel a március 15-ei megemlékezés közös szervezéséről, valamint az önkormányzati választások való magyar-magyar együttműködésről. Az RMDSz Temes megyei vezetői azonban érthetetlen okokból mindkét ajánlatot elutasították. Nem először teszik, hasonló magatartást tanúsítottak akkor is, amikor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az erdélyi gazdaságfejlesztési elképzelésekről szóló Mikó Imre Tervről szeretett volna egyeztetni, de nemleges volt a válasz akkor is, amikor a magyar állampolgársági tanácsadással foglalkozó Demokrácia Központokról volt szó. Pedig kiemelt fontosságú közösségi ügyekről volt szó akkor is, most is.


Mivel továbbra is hisszük, hogy itt, a Bánságban a magyar szervezetek egymásra vannak utalva, az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezete ismételten, immár a nyilvánosság előtt együttműködésre és közös cselekvésre szólítja fel az RMDSz Temes megyei vezetőit és a magyar civil szervezetek, továbbá a történelmi egyházak képviselőit:

•    Március 15-e magyar Nemzeti Ünnepünk, melynek megünneplése együttműködésre, nem pedig széthúzásra kell ösztönözzön, ezért kérjük, hogy az RMDSz fogadja el szervezőpartnerként az ünnepi rendezvények szervezésében az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezetét és erőforrásaink közös felhasználásával, politikai versengést félretéve közösen ünnepeljük.
•    Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Temes megyei szervezete február 10-i Nyilatkozatában fenntartásait fejezte ki az RMDSz szándékával kapcsolatban, hogy az önkormányzati választásokon magyar testvérszervezetei helyett a különböző szláv kisebbségi szervezetekkel készül összefogni és kérte ezen választási stratégia felülvizsgálását. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, az RMDSz vezetősége legutóbbi tanácskozásán ismét kompromisszumképtelennek és hajthatatlannak bizonyult. Úgy tűnik, a pártérdek – az ellenségnek vélt Néppárt kiszorítása és ellehetetlenítése – még a sikeres választási szereplésnél is fontosabb. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz hasonlóan az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezete továbbra is a magyar-magyar együttműködést tartja elsődlegesnek és ismételten kéri az RMDSz Temes megyei vezetőségétől a párbeszéd lehetőségét ebben a kérdésben.

Ne engedjük, hogy a magyar ügy kétes pártérdek-érvényesítési kísérleteknek essen áldozatul!

Temesvár, 2012. március 2.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezetének elnöksége nevében:
Kása Zsolt
elnök

[Forrás: Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezet]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria