Home » Hírek » Románia » Nem fogadta el az USL Băsescu ajánlatát

Nem fogadta el az USL Băsescu ajánlatát

2012. 4. 9.
Megosztás:

Hadat üzent az ellenzék Traian Băsescu államfőnek. Az ellenzéki szociálliberális szövetséget (USL) alkotó három párt kongresszusi határozatot hozott szombaton arról, hogy nem működik együtt az elnökkel és a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párttal (PDL), és összefog leváltásukra a 2012-es választási évben. 

Az ellenzéki szövetséget alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD), Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Konzervatív Párt (PC) azonos helyszínen, a bukaresti ROMEXPO kiállítási központ pavilonjaiban rendezett szombaton külön-külön rendkívüli kongresszust, majd a három párt mintegy tízezer tagja közös nagygyűlésen vett részt. 

Az USL pártjai azt is kongresszusi határozatba foglalták, hogy közösen állítanak jelölteket a helyhatósági választásokon, miniszterelnök-jelöltjük pedig Victor Ponta szociáldemokrata, államfő-jelöltjük pedig Crin Antonescu liberális pártelnök lesz. 

Traian Băsescu a rendezvény előtt felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy lemond mandátuma hátralévő két évéről, ha azok támogatják az általa javasolt választójogi alkotmánymódosítást, amely a háromszáz főre karcsúsított, egykamarás parlamentre és 4 éves elnöki mandátumra való áttérést célozza. Az államfő azzal érvelt, hogy javaslata elfogadása esetén a helyhatósági választásokkal egyidőben lehetne az alkotmánymódosításról népszavazást rendezni, az elnökválasztást pedig egyszerre lehetne megrendezni a novemberi parlamenti választásokkal. 

Az ellenzéki szövetség azzal az indoklással utasította el az ajánlatot, hogy nem bíznak Basescuban, az alkotmánymódosításról pedig majd maguk gondoskodnak a választások után. 

A 2011 februárjában megalakult USL-re a közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok csaknem fele adná voksát, míg a kormányzó PDL népszerűsége 20% körül mozog.

[Forrás: MTI/transindex.ro]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria