Home » Hírek » Románia » Nem utalja a kormány a pénzt a hőszigeteléshez

Nem utalja a kormány a pénzt a hőszigeteléshez

Erdély-szerte gondot okoz, hogy a kormány nem utalta még ki a tömbházak hőszigetelésére szánt pénzösszegeket a helyi önkormányzatoknak. A legtöbb helyen a lakosok is tudnák állni a maguk 20 százalékos részét, amihez az önkormányzatnak is megvan a ráeső 30 százaléka, ám amíg késik a kormány 50 százalékos finanszírozása, a települések számottevő többségében nem tudnak hozzálátni a munkához. Marosvásárhely az egyetlen kivétel, itt az önkormányzat saját erőből pótolta ki a rendelkezésre álló összegeket, hogy addig se késlekedjenek a munkálatokkal, amíg a kormány utalja a várt pénzt. Kolozsváron is próbálnak segíteni.

Szatmár: pénzre várva

A szatmárnémeti önkormányzat 18 tömbház hőszigetelési munkálataihoz várja idén Bukarest hozzájárulását –  közölte a Krónika megkeresésére Ilyés Gyula polgármester. Az elöljáró elmondása szerint a polgármesteri hivatal minden igénylőnek elkészítette a műszaki terveket, a dokumentumokat pedig továbbították, a pénz folyósításáról azonban mindeddig nem kaptak értesítést. Ilyés úgy tudja, a kormánynak sincs elég pénze ahhoz, hogy a beruházások 50 százalékát állja, ezért európai uniós forrásból próbál meg pénzt szerezni.

Úgy véli, amennyiben az Unió támogatná a programot, beindulna a központi forrásból fedezendő összegek utalása, ez viszont nem oldaná meg a problémát, mivel Ilyés meglátásában a helyi önkormányzatoknak is komoly gondot jelent a rájuk eső 30 százalék előteremtése. „Ahhoz, hogy a hőszigetelési munkálatokat támogatni tudjuk, más programoktól kell elvonnunk pénzt, például kevesebb járdát tudunk felújítani, vagy nem jut elég az iskoláknak” – vázolta a helyzetet a polgármester. Szatmárnémetiben tavaly összesen 7 tömbházat hőszigeteltek a kormányprogram keretében.

Várad: pénz nincs, de lehet jelentkezni

Nagyváradon is késik a 2012-es évi tömbház-hőszigetelésekre szánt pénz – tudtuk meg Petri Csilla váradi önkormányzati szóvivőtől. A bihari megyeszékhely erre az esztendőre nyolc tömbházra kért részfinanszírozást a kormánytól, ám az erre szánt összeg egyelőre nem érkezett meg, és a váradi illetékesek azt sem tudják megsaccolni, mekkora az esély rá, hogy belátható időn belül megjöjjön a pénz. Mindettől függetlenül felhívják a figyelmet: a tömbházak korszerűsítését és hőszigetelését célzó kormányprogramra még mindig lehet jelentkezni.

Tavaly egyébként 18 tömbházon végezték el a kormány által fele részben támogatott felújítást, ezzel 2011 végére 32-re nőtt a hőszigetelt társasházak száma, amelyek összesen 341 lakást foglalnak magukba. A tavaly erre költött összeg 2,2 millió lej, amelyből 1,1 milliót biztosított a fejlesztési minisztérium, 672 ezret a város, a fennmaradó 448 ezer lej pedig a lakóközösségek hozzájárulása. Ilie Bolojan polgármester év elején azt nyilatkozta, a városvezetés a kormány által biztosított finanszírozás függvényében az elkövetkező időszakban újabb 46 tömbház hőszigetelését szeretné elkezdeni.

Hasonló gondok Csíkszeredában

Amint arról korábban beszámoltunk, hasonló gondokkal kell megküzdenie a csíkszeredai önkormányzatnak is. „Reménykedünk, de a remény egyre halványodik” – fogalmazott a témában Szőke Domokos alpolgármester, aki szerint az is kérdéses, hogy kap-e idén annyi pénzt a város, amennyit igényelt. Elmondása szerint 8 millió lej kellene ahhoz, hogy a jelentkezett tömbházak mindegyikét le tudják szigetelni. A program 2012-es kiírására 2011-ben 25 tömbház, illetve lépcsőház lakói jelentkeztek, de még maradtak a korábbi évről is.

Szentgyörgy: régi tartozások is vannak

Sepsiszentgyörgyön  eközben attól sajátos a helyzet, hogy sem a kormány, sem a lakók nem sietnek, hogy kifizessék a már elvégzett hőszigetelési munkálatokat. Czimbalmos Kozma Csaba városgazda lapunknak elmondta, a legutóbb a kivitelező csak az önkormányzattól kapott pénzt, vagyis csak a teljes összeg 30 százalékát. A kormánynak már tavaly decemberben kiszámlázták az elvégzett munka értékének a felét, tehát valamivel több mint 2 millió lejt, ám eddig még egyetlen vasat sem kaptak. Az Állomás negyedben hat tömbház mintegy 18 lépcsőházát korszerűsítették, a munka nagy része elkészült, az idei nyárra még néhány apróság maradt, ám a vállalkozó most már nem siet, hiszen nem jut pénzhez.

Czimbalmos Kozma Csaba elmondta, a lakóknak a 20 százalékos önrészt két év alatt havi részletekben kell kifizeniük, ám nem teszik. „Ez a 20 százalék lenne az építő nyeresége, és nehezen jut hozzá” – fejtette ki a városgazda. Sepsiszentgyörgyön egyébként az öt évvel ezelőtt elvégzett hőszigetelési munkálatok önrészét sem fizették ki maradéktalanul a lakók.

A városmenedzser elmondta, a kormányváltás előtt ígéretet kaptak, hogy néhány napon belül megérkezik a pénz, bíznak benne, hogy a kifizetést az új kormány sem akadályozza. 
Az elmaradott összegeken túl ugyanakkor további  mintegy 20 lépcsőház hőszigetelését már jóváhagyta a kormány, de amíg a kormánypénz legalább egy része nem érkezik meg, nem tartják meg a versenytárgyalást, és nem kezdik el a munkát.

Kolozsvár: próbálnak segíteni

Tavaly április óta nem utalt egyetlen banit sem a hőrehabilitációs programra a kormány Kolozsvárra  sem – tájékoztatta lapunkat László Attila alpolgármester. Hozzátette: hogy a helyzetet valamelyest orvosolni tudják, a kincses város közgyűlése múlt heti ülésén arról határozott, hogy 30 százalékos támogatást nyújt azoknak a lakóközösségeknek is, akik nem várnak a kormányprogramra, és  kedvezményes hitel felvételével, önerőből szigetelik lakásaikat.

Radu Moisin, Kolozsvár ideiglenes polgármestere azzal indokolta a döntést, hogy a kormány nem adta írásba, hogy pontosan mekkora lesz az az összeg, amelyet a rá eső részként átutal az önkormányzatnak. Mint részletezte, így kívánják bátorítani azokat a lakóközösségeket, akiknek a tömbházai idén már nem kerülnének sorra a kormányprogram keretében.

Vásárhely: a város vállalja a költségeket

A kormány szűkmarkúsága ugyan csökkenti a hőszigetelések iramát Marosvásárhelyen is, de semmiként nem állítja le – szögezte le érdeklődésünkre Csegzi Sándor. Az alpolgármester szerint a városháza ezentúl is elkövet mindent azért, hogy eleget tegyen a tömbházlakók kérésének. A városban jelenleg húsz tömbházat szigetelnek, és további húsz esetében hirdettek közbeszerzési eljárást. „Az állam ugyan félreállt, mi viszont nem tehetjük ugyanezt. Arról döntöttünk, hogy magunkra vállaljuk a költségek 80 százalékának a fedezését.

A negyven tömbház mellett többet is tudnánk hőszigetelni, azonban a túlságos eladósodások elkerülése végett a kormány leállította az önkormányzatok hitelfelvételét” – részletezte az alpolgármester. Szerinte Vásárhely esetében teljesen indokolatlan a megszorítás, ugyanis a város eladósodási rátája aránylag alacsony. Csegzi tudomása szerint több mint kétszáz tömbház lakótársulása jelezte, hogy igényt tart a beruházásra. A sorrendet a lakók önrészének begyűjtése függvényében állítják össze. Azonban a pénzek begyűjtése is sok gondot okoz, mert szinte minden lépcsőházban akad egy-két család, amely nem tud vagy nem akar fizetni.

Szovátán még el sem kezdték

Ugyanez a jelenség gátolja a hőszigetelést Szovátán is. Annak ellenére, hogy a bekecsalji település Maros megye leghidegebb városának számít, eddig egyetlen tömbházat sem szigeteltek le. „Nincs egyetértés a tulajdonosi társulások keretében. Egyesek akarják a hőszigetelést, mások nem” – fejtette ki Péter Ferenc polgármester, aki szerint amennyiben a lakók felmutatták volna az önrészt, a városháza is kitette volna a rá eső összeget.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria