Home » Hírek » Erdély » Németh Zsolt: egységes erdélyi magyar álláspont kell

Németh Zsolt: egységes erdélyi magyar álláspont kell

2012. 6. 7.
Megosztás:

Ha az erdélyi magyar pártok nem alakítanak ki közös álláspontot a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedések ügyében, a magyar kormány nem tud segíteni – jelentette ki Németh Zsolt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott szerda esti csíkszeredai fórumon, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi jelöltjeit mutatták be.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügyében is és az arányos képviselet elvét felrúgó román választójogi törvény ügyében is szükséges lenne, hogy a romániai magyar pártok egységes álláspontot alakítsanak ki. „A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a határon túli magyarságban nem lehetünk egyik vagy másik szekerének a tolója. Mindig is azokat a törekvéseket fogjuk támogatni, amelyek értéket jelentenek, és az egység irányába mutatnak" – jelentette ki az államtitkár a csíkszeredai polgármesteri hivatal dísztermében tartott fórum mintegy száz résztvevője előtt.

Hozzátette, ugyan maga is pártrendezvényen van, de nem pártügyek kötik össze az EMNP-vel, hanem a közös értékrend és a 22 éves barátság. Németh Zsolt elmondta, a nemzeti összetartozás érzése mélyen beleivódott a magyarságba. „Ott van ez az erő a huszadik század magyar csúcsteljesítményeiben, ott van Dsida Jenőben, Kodály Zoltánban. Ha erről lemondunk, elindultunk a lejtőn" – jelentette ki az államtitkár.

[Forrás: MTI]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria