Home » Hírek » Erdély » „Nincs politika párbeszéd nélkül” – Szilágyi Zsolt a Félszigeten

„Nincs politika párbeszéd nélkül” – Szilágyi Zsolt a Félszigeten

2013. 7. 19.
Megosztás:

„Rá kell ébresztenünk a saját közösségünket, és vállalnunk kell azt a felelősséget, hogy erdélyiként, magyarként a Kárpát-medencében valamit tenni kell, nem csak az egyéni, családi megmaradásunkért, hanem a közösségi megmaradásunkért, mindenki a vérmérséklete szerint” – mondta Szilágyi Zsolt csütörtökön a Félsziget Fesztiválon.

Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke Összefogás, pluralizmus, erdélyi politika címmel tartott előadást július 18-án a Félszigeten a Kolozsvári Magyar Politológus hallgatók sátrában, a diákszervezet által a fesztiválon szervezett első tematikus rendezvényen.

„Nincs politika párbeszéd nélkül” – Szilágyi Zsolt a Félszigeten

Szilágyi indítóként két eseményre hívta meg a hallgatóságot: a Néppárt és az EMNT által július 20-án a régióátszervezés ellen és az autonómia mellett szervezett tüntetéssorozatra, illetve a jövő héten, Tusnádfürdőn zajló 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemre és Diáktáborba.

„Július 20-án azért kérjük az emberek támogatását, mert ez nem egy pártügy, ez az egész erdélyi magyarság ügye” – mondta el a román kormány régióátszervezési terve ellen szervezett tüntetésekről. Azt is hozzátette, hogy többet lehet elérni a világos, egyszerű, emberek által támogatott politikával. „Örömmel vesszük, ha eljönnek az RMDSZ, az MPP, SZNT vezetői, mert 5-10 év múlva nem az fogja érdekelni az embereket, hogy ki szervezte, hanem az, hogy milyen eredménnyel zárult, fel tudtuk-e mutatni közösségi akaratot” – hangsúlyozta.

A Néppárt alelnöke előadásában kiemelte az erdélyi magyar politikán való változtatás és a felelősségvállalás fontosságát. Arra is rámutatott a fiatalokból álló közönségnek, hogy a felelősségen túl minden személyben létezik egy természetes igény a szabadságra, a rockzenére, a hideg sörre: „ez pedig a politikában úgy fogalmazódik meg, hogy demokrácia”. Az erdélyi magyar politikában a pluralizmus, a politikai sokszínűség a demokrácia velejárója, az erdélyi politikai alrendszer pedig kezdetektől fogva egy sokszínű vállalkozás volt, amelyben jelenleg az a legfontosabb, hogy az állandó fejlődésben levő alrendszer úgy működhessen maximális hatásfokon, hogy a sokszínűség ennek a belső motorjaként a felhajtóereje és a hatásfok garanciája legyen, nem pedig az egymást kioltó erőknek a versengése – mondta Szilágyi.

„Nincs politika párbeszéd nélkül” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Zsolt. Elmondta, hogy Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke nyílt levelet intézett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz négy témában: az alkotmánymódosítás, a régiósítás, az Európai Polgári Kezdeményezés és az Európai Parlamenti választások ügyében. Kelemen egyelőre nem válaszolt a levélre, de Szilágyi azt reméli, hogy a következő időszakban tárgyalni fognak.

Rámutatott, hogy az autonómia és a regionális átszervezés ügyében fontos, hogy a magyarok tiltakozzanak és mutassanak fel közös erőt, hiszen nem létezik érdemi párbeszéd ennek kapcsán, nem kérdezték meg az erdélyieket arról, hogy milyen régiókat szeretnének.

„Nem hiszek abban, hogy a történelmi régiók mesterséges átrajzolásával hatékony országot lehet teremteni” – mondta el Szilágyi és hozzátette, hogy mivel ez a terv hosszú időre meghatározza majd a megmaradást, ezt közösen kell képviselni, így partnerek lehetnének az erdélyi románok, a magyar kormány, Európa, illetve román politikai elit egyik része.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria