Home » Dosszié » Dr. Vass Levente » Nyilatkozatháború robbant ki

Nyilatkozatháború robbant ki

2012. 3. 27.
Megosztás:

Nyilatkozatháború robbant ki a romániai magyar politikai szervezetek között Vass Levente marosvásárhelyi polgármester-jelöltségével kapcsolatban.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnöksége arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egy csütörtöki egyeztetésen Kelemen Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke „ellentmondást nem tűrve kijelentette”, Vass Leventét csakis az RMDSZ színeiben kívánják indítani a választási versenyben. Az EMNT hangsúlyozta: Marosvásárhelyen a magyarság érdeke megkívánja, hogy a magyar szervezetek valós együttműködéssel mozgósítsák a választópolgárokat. Sajnálatosnak tartotta, hogy az együttműködés „az RMDSZ önös érdekei miatt” nem valósulhat meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége úgy értelmezte a Kelemen Attilának tulajdonított álláspontot, hogy az RMDSZ cserbenhagyta Marosvásárhely magyarságát. Lépése politikai gőgről és a megegyezésre törekvés teljes hiányáról árulkodik. Az EMNP közleményben üdvözölte az EMNT azon elképzelését, hogy Vass Levente formailag független polgármesterjelölt legyen, aki mögé felsorakoznak a magyar szervezetek.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének választmánya közleményben adott hangot megdöbbenésének az EMNT nyilatkozata miatt. Sérelmezte, hogy az EMNT magánbeszélgetésre reagált nyilatkozatában, és meg sem várta, hogy a tényleges egyeztetésre sor kerüljön.

„Az RMDSZ Maros megyei állandó tanácsa minden eddigi egyeztetés, illetve sajtónyilvánosság előtti nyilatkozatával egyértelműen kifejezte azon szándékát, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megnyerése érdekében hajlandó összefogni mind a civil szférával, mind a helyi politikummal. Azonban egyetlen alkalommal sem volt szó arról, hogy Vass Leventét független jelöltként indítaná a két politikai szervezet” – áll az RMDSZ közleményében. „Marosvásárhelynek egyértelmű érdeke, hogy a magyar összefogás jelöltje megnyerje a polgármester-választást, visszanyerje többségi erejét a tanácstestületben, és a megye magyarsága megőrizze vezető tisztségét a megyei tanács élén” – zárta állásfoglalását az RMDSZ.

Az egészségügyi miniszter tanácsadóját, Vass Leventét eredetileg az EMNT javasolta polgármesterjelöltnek, de később az RMDSZ is az ő jelöltsége mellett döntött.

[Forrás: Magyar Nemzet]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria