Home » Hírek » Kárpát-medence » Obecné Noviny: rendben van a területi autonómia

Obecné Noviny: rendben van a területi autonómia

2012. 2. 22.
Megosztás:
Gyakran visszaélnek a területi autonómia megnevezéssel Szlovákiában és amolyan mumusként használják a többségi nemzet ijesztgetésére, holott az teljesen "rendben van" - írta az Obecné Noviny országos önkormányzati szaklap kedden.
 
A területi autonómia fogalmával Szlovákiában a politikai pengeváltások során gyakran visszaélnek - állítja a téma kapcsán a lap főszerkesztője, Bohumil Olach. Hozzátette: a területi autonómia kialakítását sokszor túlzó kritikával illetik és "mumusként" használják a többségi nemzet ijesztgetésére. Ez a kritika Olach szerint már csak azért is túlzó, mert - mint írta - a szlovákiai magyarság jelenleg is rendelkezik területi autonómiával, pontosabban több területi autonómiával is. A főszerkesztő szerint a területi autonómia jó példái a települési önkormányzatok is.

Ha egy városban vagy egy községben a magyar kisebbség képviselői jutnak többségbe, akkor ott a gyakorlatban már létre is jött a területi autonómia egy esete - állítja Olach, megjegyezve: "és ez így rendben is van".
[Forrás: MTI/Bumm.sk]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria