Home » Hírek » Erdély » Október 6-i megemlékezések Szatmár megyében

Október 6-i megemlékezések Szatmár megyében

2013. 10. 9.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezetei több helyszínen emlékeztek meg az aradi vértanúk kivégzésének emléknapjáról.

Október 6-i megemlékezések Szatmár megyében

Szatmárnémetiben dr. Keresztesi Csaba történész tartott előadást Az Aradi 13 és akikről elfeledkeztek címmel. Ezt követően László Zita színésznő tartott verses előadást, végül pedig megkoszorták Kossuth Lajos emléksírját, Petőfi Sándor szobrát és Gonzeczky János mártír emléktábláját.

Nagykárolyban a két szervezet Kossuth-kertben tartotta megemlékező ünnepélyét, amelyre a Kaplonyi Általános Iskola hetedikes diákjai Lászlóffy Csaba tanár vezetésével verses emlékműsorral készültek.

Október 6-i megemlékezések Szatmár megyében

Bogdándon a Minta ifjúsági szervezet tartott megemlékezést október 6-án. A szervezet eredetileg a helyi református templom kertjében szerette volna leróni kegyeletét a 13 vértanú előtt, viszont erre az egyház vezetőitől nem kaptak engedélyt. Ezért a megemlékezést a falu temetőjében tartották, ahol Balogh Róbert, a Minta helyi elnöke mondott történelmi bevezetőt. Ezt követően Hajdu Katinka és Nagy Anna alkalomhoz szavalt. Az ünnepi megemlékezést a vértanúk utolsó mondatainak felolvasásával zárták.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria