Home » Hírek » Magyarország » Orbán: súlyos dolgok vannak készülőben

Orbán: súlyos dolgok vannak készülőben

Az eurózónában egy nagyon erős, a nemzeti függetlenséget, a szuverenitást jelentősen korlátozó központosítás zajlik majd le - mondta a kormányfő a 180 percben.

Jövőre már növekedést vár a kormány, mert az elmúlt két esztendő munkájának eredményt kell szülnie - mondta el a 180 percben a miniszterelnök. Orbán Viktor a költségvetés korai vitára bocsátása kapcsán hangsúlyozta: normális, hogy a hazai és nemzetközi bizonytalanságok ellenére már az év közepén benyújtják a költségvetés tervezetét, a lényeg az, hogy a gazdaságirányítás rugalmas tudjon maradni. A kormányfő hozzátette: A bizonytalanság, amely most jellemzi az uniós környezetet, megmarad év végére is, a jövő évi költségvetésben azonban olyan tartalékok vannak, amelyek lehetővé teszik a gyors reagálást. Orbán Viktor a költségvetés nagy céljának nevezte, hogy az ország végre a saját lábára tudjon állni, amihez a eladósodottság mértékének csökkentésén és a munkahelyteremtésen keresztül vezet az út.

Az IMF/EU-tárgyalásokról Orbán Viktor megismételte: Magyarország készen áll a hivatalos tárgyalásokra, és bármelyik pillanatban érkezhetnek olyan hírek az IMF-től, hogy ezek megindulhatnak. A jegybanktörvényre kitérve a kormányfő közölte: a kabinetnek nem fűződik semmilyen különleges érdeke ahhoz, hogy az MNB mostani vezetősége mandátumának lejártáig kinevezzenek egy harmadik alelnököt. "Van egy törvényünk, amely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk arról, hogy a mostani jegybankelnöki vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt" - mondta, kijelentve: a magyar parlament nem adhatja fel a szuverenitását. Hozzátette azt is: a forintnak biztosan jót tesz majd a megállapodás, de az eurózóna bizonytalansága miatt az árfolyam kiszámíthatatlan maradhat, ezért azt tanácsolta a családoknak, éljenek a kormány biztosította lehetőségekkel, és "szálljanak ki a devizából". A bankadóról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, a nagy profittal rendelkező cégek biztosan bent maradnak a teherviselésben, legfeljebb a forma változhat, erről pedig most is tart az egyeztetés.

Az eurózóna jövőjét firtató kérdésre válaszolva a kormányfő kiemelte: ami Görögországgal történt, nem szabad, hogy megismétlődjék, Athén életébe ugyanis kívülről, radikálisan szóltak bele, ez pedig megengedhetetlen, a görögöknek kellett volna dönteniük saját sorsukról. Mint mondta, Európában „súlyos dolgok vannak készülőben”, a hitelt adók mindenféle játékot játszanak a kiszolgáltatottabbnál kiszolgáltatottabb államokkal, a legfontosabb feladat ezért most átvenni az irányítást a pénzpiacoktól. Ez az európai politika radikális változását jelenti majd, olyan fordulatok jönnek, amelyek minden eddigi szabályt átfogalmaznak. A birodalmi Európa koncepciójába nem hiszünk - fogalmazott Orbán Viktor -, aki szerint szerint Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. Orbán Viktor ezt azzal magyarázta, hogy szerinte az eurózónában egy nagyon erős, a nemzeti függetlenséget, szuverenitást jelentősen korlátozó központosítás zajlik majd le.

[Forrás: hirado.hu]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria