Home » Hírek » Országos

Országos

Nagyváradon tartotta március 15-i központi ünnepi rendezvényét az Erdélyi Magyar Néppárt. Az eseményen jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz parlamenti képviselője is.

 

Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke helyezték el koszorúikat a nagyváradi Rulikowski temetőben és a volt Olaszi temetőben.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt a magyar nemzeti összefogás céljából létrejövő Békemenetre helyi igény alapján buszos utazást szervez Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből és Nagyváradról. A tömegrendezvényre március 15-én Budapesten kerül sor, az erdélyi érdeklődők pedig előzetes feliratkozás során foglalhattak helyeket az autóbuszokon.

 

 

Idén is összegyűltünk, hogy követeljük a székely szabadságot. Azt a szabadságot melyet megígértek és jár nekünk. De ideje szembenézni a ténnyel, hogy a történelemben senkinek nem jár semmi ingyen, mindenki azt kapja amiért megdolgozik, amit kiharcol magának, amit igazán akar. Ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy a román állam hadjáratot folytat ellenünk és nem akarja, hogy itthon magyarként, székelyként élhessünk és fejlődhessünk.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak vasárnap reggel az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári székházában. A Székely Szabadság Napját követő eseményen jelen volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Jordi Xuclà i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt tagjaként spanyol alsóházi képviselője, Jokin Bildarratz Sorron, a Baszk Nemzeti Párt spanyol szenátus béli tagja és szóvivője, valamint Gio Paolo Baglioni, az Európai Szabad Szövetség jogi tanácsadója.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is beszédet mondott Marosvásárhelyen, a Postaréten, a Székely Szabadság Napján. A pártelnök kijelentette: a majdani székely autonómia sikeresebb lesz, mint a 100 éves bukaresti adminisztráció, és stabilitást, biztonságot, valamint nyugalmat hoz majd a térségbe.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja dr. Dabis Attila Romániából való kitiltását, aki a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjaként nem csak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére március 10-én immár közel egy évtizede minden évben megszervezik Marosvásárhelyen, a Postaréten, a Székely Szabadság Napját. A szombaton 16 órától kezdődő eseményen jelen lesz és beszédet mond Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Nagyváradon tartják az Erdélyi Magyar Néppárt március 15-i központi rendezvényét – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben –, melyen felszólal Szilágyi Zsolt pártelnök és Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke is – jelentette be Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az EMNT országos alelnöke.

 

Sajtótájékoztatót tartott március 7-én Sepsiszentgyörgyön Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, Koós Izabella, a Néppárt új árkosi tanácsosa és Kurta Árpád, árkosi tanácstag. Az eseményen Bálint József köszöntötte Koós Izabellát, aki jövőbeli terveit és célkitűzéseit ismertette, majd az apácai és benedekfalvi önkormányzati mandátumok helyzetének ismertetésére került sor. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria