Home » Hírek » Országos

Országos

Szeptember 22-23. között termelői vásárra kerül sor a Tükör utca 4. szám alatt található Planetáriumban. A sörkertbe beköltöznek a Kolozs megyei termelők, és kipakolják a friss és minőségi termékeit. A vásáron megtalálható lesz a házikenyértől az aprósüteményekig, a friss gyümölcsöktől a lekvárokig mindenféle finomság.

Immár második alkalommal szervezték meg Nagyváradon, szeptember 15-16. között, a Magyar Kulturális Napokat. Az esemény célja, hogy bemutassa az érdeklődők számára a város magyar közösségének értékeit és hagyományait. Az idei rendezvény során minőségi változás volt tapasztalható a programkínálatban, és a nagysikerű Szent László Napok szervezői is aktívan közreműködtek a lebonyolításban – hangsúlyozta Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadója.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetei részt vesznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nagygyűlésen, és szerepet vállalnak az esemény előkészítésében is.

 

A Nép Ügyvédjéhez (az ombudsmanhoz) fordul az Erdélyi Magyar Néppárt a román nyelv elemi iskolákban történő oktatásáról szóló kormányrendelet kapcsán, ugyanakkor lemondásra szólítja fel mind Valentin Popa tanügyminisztert, mind pedig Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt.

 

A Bihar Megyei Tanács ülésén, augusztus 28-án, döntés született a korábban a nagyváradi önkormányzatnak célzottan az Ady Endre Elméleti Líceum fűtésrendszerének korszerűsítésére és a Szacsvay Imre Általános Iskola főépületének homlokzati felújítására szánt összegek visszavételéről, és az Alma Mater Alapítvány, illetve a Partium Alapítvány részére történő átadásáról – az említett munkálatok elvégzése érdekében.

Közös nyilatkozatban foglaltak állást pénteken az erdélyi magyar pártok és közképviseleti szervezetek a terrorizmus vádjával elítélt székelyek, a Romániából kiutasított Dabis Attila, valamint a romániai restitúció leállítása ügyében.

Az idei évben Nagyvárad magyarsága méltó módon, három napos rendezvénysorozattal ünnepelhette a magyar államalapítás és Szent István királyunk napját. Sok évtizednyi szünetet követően immáron másodjára nyílt lehetőség arra, hogy a magyar hagyományok szabjanak keretet az eseményeknek. Magyar népzene és néptánc, az érmellék ízeit és termékeit felvonultató vásári forgatag és az új kenyér megáldása olyan légkört teremtettek, melyben itthon, a Sebes-Körös partján ismét jó volt magyarnak lenni.

Nem kétséges, hogy hagyomány teremtődött Nagyváradon azzal, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Szent László Egyesület, a Magyar Polgári Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete nagyszabású programsorozatot szervez augusztus 20. köré, államalapításunk ünnepére. Az események, melyeknek fénypontja a főtéri kenyérszentelés, hiánypótlók Szent László városában, már csak azért is, mert azokat megelőzően Nagyvárad magyarsága nem tudott ilyen nagy és jelentős, szervezett keretek között ünnepelni – a város terein. A váradi polgárok most azonban újra belakják a város főterét és utcáit, ízelítőt adva és kapva a magyar népi kultúrából, felhalmozott kulturális kincseinkből, s a helyi termelők által létrehozott értékekből.

 

 

Meggyőződésünk, hogy a hatóságok brutális fellépése összhangban van a román kormány azon szándékával, hogy a lehető legrövidebb időn belül elfojtsák több tízezernyi ember elégedetlenségét, ám ez az erőszak eszközeivel is elképzelhetetlen. Ugyanakkor szolidaritásunkat fejezzük ki az erőszakot elszenvedettekkel és támogatásunkról biztosítjuk őket. Egy elnyomó, megfélemlítésre építő, korrupt rendszer ellen tiltakozni alkotmányos joga bárkinek, az az ország pedig, mely ezt a jogot nem tartja tiszteletben, kiírja magát az európai demokráciák sorából.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete üdvözli a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium szülői bizottságának – a Magyar Szülők Szövetségének – kitartását, szívósságát és a diákok rendíthetetlen türelmét, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak az iskolájuk megmentéséért.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria