Home » Hírek » Országos

Országos

Május 11-én került sor a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének budapesti ülésére, melyen jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője is.

 

Sajtótájékoztatót tartott Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke 2019. május 9-én, Nagyváradon, a Bémer tér felújítása és a Kanonok-soron folyó munkálatok témájában.

 

Sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi elnöke és Habinyák István, a Néppárt nagyváradi alelnöke.

 

Mint ismert, a Hegyköz településein a helyi buszjáratokat üzemeltető cég, veszteségességre hivatkozva, megritkította járatai számát, nehéz helyzetbe hozva ezzel a megyeszékhely munkahelyeire és iskoláiba ingázó helyi lakosokat. A Néppárt szerint a kialakult helyzetet legegyszerűbb módon úgy oldhatnák meg az érdekelt felek, hogy a Hegyköz települései társulási szerződéssel csatlakoznának a Nagyváradi Metropolisz Övezet területén a közszállításért felelős vállalathoz, a Transregio-hoz, így lehetőségük lenne arra, hogy kérjék a nagyváradi HKV-t (OTL) rendszeres buszjáratok indítására. Ennek érdekében, csatlakozva a nagyváradi önkormányzat javaslatához, a Néppárt hegyközi alapszervezetei rövid idő alatt több mint 500 támogató aláírást gyűjtöttek össze, melyeket iktattak is a Transregio-nál.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elsőkként írták alá a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a Makfalván megtartott Székely Majálison.

 

Mint az a híradásokból kiderült, immár román hivatalos szervek is igazolják, az Erdélyi Magyar Néppárt álláspontja volt helytálló az úzvölgyi katonatemető ügyében. Ugyanakkor megállapítjuk, hogy jelen fejlemények tudatában sem zárult le az ügy, nem dőlhetünk hátra, és minden hivatalos eljárást végig kell vinnünk annak érdekében, hogy az úzvölgyi katonatemetőben az építkezés előtti állapot álljon helyre.

Május 11-én, a makfalvi Székely Majálison, veszi kezdetét a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtés, melynek apropóján a székelyföldi település polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékozstatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke és Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

 

Sajtótájékoztatót tartott Csíkszeredában Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke és Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei frakcióvezetője, majd délután a párt elnöke – székelyföldi néppárti vezetők kíséretében – ellátogatott az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol a helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről, valamint lerótta kegyeletét az ott nyugvó katonahősök előtt.

 

A fokozódó és állami szintre emelt romániai magyarellenességről tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke. A pártelnök elmondta: véleménye szerint Magyarországnak ki kellene tiltania területéről a magyarellenességéről híres Dan Tanasă„hivatásos” feljelentőt.

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a Bákó megyei Dormánfalva (Darmenesti) területfoglalást követett el a Hargita megyei Csíkszentmárton község kárára.


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria