Home » Hírek » Országos

Országos

„Szemünkben tükrözik tekintetük még

S a boldog órák drága, tiszta üdvét

Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt

aÉs élnek ők tovább, szűz gondolatként.”

(Juhász Gyula)

 

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS

 

Mély megrendüléssel értesültünk,

MÉNESSY MIKLÓS,

református lelkész halálhíréről. Távoztával a brassói és az erdélyi magyar közösség is szegényebb lett. Hiánya pótolhatatlan űrt hagy maga után.

 

A gyászoló családnak – osztozva fájdalmukban – ez úton is mihamarabbi vigasztalódást kívánunk!

 

 

Emléke legyen áldott!

 

 

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai tanácsosa volt iskolájában, a Venczel József Faipari Szakközépiskolában mondott beszédet, a tanévzárás alkalmából tartott ünnepségen.

Kihasználja a Szatmárnémeti Városnapok által kínált lehetőséget az aláírásgyűjtésre az Erdélyi Magyar Néppárt illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács: a hétvégi ünnepségsorozat résztvevői az utcán láthatják el kézjegyükkel a MOGYE ügyében indított pertíciót, valamint a korrupció megfékezését célzó állampolgári kezdeményezést.

A 26. Nyíló Akác Napok rendezvénysorozatának egyik legmulatságosabb és legkedveltebb programja a vasárnap délelőtti főzőverseny. A mihályfalvi strandudvaron idén már 14. alkalommal szervezik meg a jó magyar ízek és illatok kavalkádját, mely versenyre idén 28 csapat nevezett be. Az ízek csiholói nem csak helyiek voltak, de határon túli „mesterszakácsok” is beszálltak a pörkölt- és a levesfőző tudományuk villogtatásába.

Miután az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi tisztségviselői és szimpatizánsai május 17-én kiásták, rá egy napra pedig ki is öntötték az alapot, immár bizton állítható, hogy magyar szoborral bővül Nagyvárad egyik központi parkja: június 18-án – a Szent László Napok keretében – felavatják gróf Rhédey Lajos szobrát abban a parkban, melyet az 1831 májusában elhunyt gróf adományozott a városnak. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is, s a fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, így civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzekből kiöntötték a szobrot, ami immár hamarosan a Rhédey-kert egyik ékessége lesz.

Az új magyar Országgyűlés keddi megalakulásával, valamint Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki beiktatásával lehetővé vált, hogy továbbra is nemzeti kormány vezesse Magyarországot.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE) a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása végveszéllyel fenyegeti az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzést.

Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem témájában. Bejelentették: közös petíciót indítanak az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából.

Ismét van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a Denagy.hu internetes hírportált május 9-én délben mutatták be hivatalosan a cívisvárosban, több hetes próbaüzem után.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Csendes Lajosnak, Koltó polgármesterének, melyet Zákonyi Botondtól, Magyarország bukaresti nagykövetétől vehetett át Kolozsváron.

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria