Home » Hírek » Országos

Országos

Mint ismeretes, november 18-án a nagykárolyi Ady Endre – Otilia Marchiș-szoborcsoport felavatására került sor, amelyen a magyar zászlók mellett nem jelentek meg a román nemzeti jelképek. Darius Filip, Szatmár megyei prefektus magyarázatot kért Kovács Jenő, nagykárolyi polgármestertől a román nemzeti jelképek mellőzése miatt, aki ezt követően nyilvánosan bocsánatot kért a nagykárolyi románságtól, és elmondta: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen eseményre zászlókkal vonuljunk fel. Meg kell tanuljuk, hogy ne provokáljuk egymást. Hogy esne nekünk az, ha március 15-én egy cserkészcsapat román zászlóval állna díszőrséget a Petőfi Sándor-szobor mellett?” 

A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett román—magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Reconstructio Egyesület. A péntek délutáni rendezvényen jelen volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is, aki kijelentette: a román—magyar kapcsolatok jövője a projekt-alapú együttműködésben és a közös Európa-politikában van.

A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos tudnivalókat és a voksolást megelőző regisztráció fontos részleteit ismertette Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke Nagyváradon.

 

 

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a nagysikerű Szent László Napok főszervezője. Kinevezése apropóján Nagyvárad jövőjéről és terveiről beszélgettünk vele. 

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró Tibor, ügyvezető elnök, Taierling Johann, országos alelnök, Mátis Jenő, a Néppárt Országos Választmányának elnöke és Csomortányi István, Bihar megyei elnök is részt vett a FIDESZ budapesti Kongresszusán. 

A mára már hagyományosnak számító román-magyar konferenciáját ez alkalommal Nagyváradon, a Polgármesteri Hivatal előadótermében, 2017. november 17-én (pénteken) 14.00 órától szervezi meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az esemény társszervezője, a Reconstructio Egyesület. Az idei konferenciának – a két eltérő témakörre való tekintettel – két irányadó címe is van: Centenáriumi előkészületek – esély vagy veszély a román–magyar kapcsolatokban?, valamint Magyar nyelv az üzleti életben, avagy hogyan döntünk mi?

Az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete kilencedik alkalommal szervezte meg a Bejön a vidék! elnevezésű helyi termelők vásárát, november 11-12. között. A vásárra idén utolsó alkalommal került sor, jövőre azonban tovább folytatódik a rendezvény.


Budapesten ülésezett 2017. november 10-én a határon túli magyarok reprezentatív politikai szervezeteinek, a magyar parlamenti pártoknak és a magyar kormány képviselőinek fóruma, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT).

Budapesten ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet. Az eseményen jelen volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is, aki elmondta: természetesnek tartja, hogy a határon túli magyar állampolgárok is élhetnek szavazati jogukkal.

Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Szórvány- és diaszpóra bizottsága. A munkaülésen jelen volt Burián Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyei elnöke is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria