Home » Hírek » Erdély » Össznemzeti ügy a részvétel a magyarországi választásokon

Össznemzeti ügy a részvétel a magyarországi választásokon

2013. 8. 5.
Megosztás:

Megkezdődött 2013. augusztus 1-jén az állampolgárságot szerzett külhoni magyarok választási regisztrációja a külképviseleteken, valamint a magyarországi választási irodákban. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői Csíkszeredában, illetve Kolozsváron az elsők között regisztráltak, és sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a történelmi jelentőségű pillanatra.

Csomortányi István, a Néppárt partiumi szervezési igazgatója és Bihar megyei elnöke, valamint Soós Sándor Kolozs megyei elnök a kolozsvári főkonzulátus udvarán tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a regisztráció folyamatát. Postai úton kapták meg a kétoldalas regisztrációs ívet tartalmazó borítékot, valamint egy részletes tájékoztatást a folyamatról. „Az adatlapon és a névjegyzék-bevételi kérelmen személyes adatainkat kell megadjuk: nevünket, lakcímünket, személyi azonosítónkat, ami a lakcímkártyáról olvasható le. Azok a polgárok, akik még nem kapták kézhez a lakcímkártyájukat, a magyar útlevél vagy a honosítási dokumentumokon szereplő adatok szerint tölthetik ki a formanyomtatványt” – részletezte Soós.

Össznemzeti ügy a részvétel a magyarországi  választásokon

Magdó János főkonzul, Csomortányi István és Soós Sándor

„A Néppárt mindenképp segíteni szeretne ennek a folyamatnak a kiteljesítésében, hiszen úgy gondoljuk, hogy a nemzet újraegyesítésének ez egy újabb nagyon fontos állomása” – hangsúlyozta Csomortányi a sajtótájékoztatón.

A néppárti elöljárók ugyanakkor felhívták a figyelmet: november elsejétől a Nemzeti Választási Iroda honlapján is regisztrálni lehet. Innen letölthetők a formanyomtatványok és a kitöltési segédletek. Csomortányi és Soós a sajtón keresztül arra biztatták a magyar állampolgárságot szerzett erdélyieket, hogy mielőbb regisztráljanak és éljenek a szavazati lehetőséggel.

Csíkszeredában, a Magyar Főkonzulátus Gál Sándor utca 6. szám alatti székhelyén szintén az elsők között regisztrált Tiboldi László, az EMNT csíkszéki elnöke és székelyföldi honosítási koordinátora, valamint György László, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke. Az eseményt megelőzően a sajtó képviselőinek hangsúlyozták: a két szervezet  fontosnak tartja a szavazati joggal való élést, viszont ahhoz elengedhetetlen az előzetes regisztráció.

Össznemzeti ügy a részvétel a magyarországi  választásokon

Tiboldi László és György László

Tiboldi László kifejtette: „az EMNT a magyar nemzethez tartozás tudatának erősítését elsődleges céljának tekinti. Ennek szellemében végezte az elmúlt két és fél évben a honosítási tevékenységét, amely során több mint 166 ezer személynek zárta le a honosítási kérelmét.”

Az EMNT székelyföldi honosítási koordinátora reményét fejezte ki, hogy más magyar szervezetek is hasonlóan fontosnak gondolják a magyarországi választásokon való részvételt, „hiszen össznemzeti ügyről van szó”.

„A magyar állampolgársággal együtt nemcsak jogok, de kötelezettségek is járnak" – érvelt György László, aki történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy hosszú idő után a külhoni magyarok szavazati jogot kaptak. A Néppárt csíkszéki elnöke szintén arra biztatott minden honosítottat, hogy használja ki ezt a lehetőséget.

Mindazok, akik további tájékoztatást szeretnének a regisztráció folyamatáról, a főkonzulátusokon érdeklődhetnek, ugyanakkor az EMNT és a Néppárt irodáiban is segítséget kérhetnek.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria