Home » Hírek » Partium

Partium

Javában zajlanak az Erdélyi Magyar Néppárt hó végén esedékes országos küldöttgyűlése előtti helyi tisztújító közgyűlések. Az elmúlt két esztendőt kiértékelő közgyűléseken a helyi és megyei beszámolók mellett a települések helyzetének értékelése, a javaslatok és gondok megbeszélése is napirenden van. 

Vasárnap délután Kiskereki községben (Kiskereki, Asszonyvására, Érkeserű) hivatalosan is megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete. Az eseményre az asszonyvásári kultúrházban került volna sor, azonban, ahogyan más hasonló, a nemzeti tábor által szervezett egyéb rendezvények esetében is előfordult már, zárt ajtó fogadta az alakuló ülésre érkezetteket, így azt egy magánháznál kellett végül megtartani. 

Az elmúlt két hónapban az erdélyi és a partiumi magyar sajtó többször is beszámolt a Kovászna megyei Kommandó település leégett iskolaszárnyáról, a tűz okozta tetemes károkról. A január 10-i tűzvészben nemcsak az összeomlott épületrész jelentette a pótolhatatlant, inkább az iskola kilencezer kötetes könyvtára, valamint a két informatikai terem teljes felszerelése. Mint ismeretes, a tanintézet raktára is porrá égett, a benne lévő sportfelszereléssel együtt. A tűz az iskola irattárát sem kímélte, pótolhatatlan archívum, irattömeg veszett oda a lángokban. 

Megyei tisztújító gyűlést és megyei küldöttgyűlést tartott a múlt hét végén az Erdélyi Magyar Néppárt Szilágy megyei szervezete. A Néppárt országos vezetését Szilágyi Zsolt országos elnök, Zatykó Gyula Partiumért felelős alelnök, valamin Csomortányi István országos igazgatóhelyettese képviselte. 

Múlt hét végén tisztújító közgyűlést tartott az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete. Mint ismeretes, a tisztújító közgyűléseket kétévenként tartják helyi, megyei, illetve országos szinten.

Elsőként a nagyváradi szervezetben került sor a tisztújító közgyűlésre, amelyen részt vett Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke, valamint Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke is, aki az ülésvezetői tisztséget is betöltötte.

A többségi tagság részvételével a titkos szavazáson két ellenszavazattal újraválasztották Moldován Gellért Lajos eddigi szervezeti elnököt, valamint az öttagú elnökséget hét tagúra bővítették, azzal az indoklással, hogy az elkövetkezendő időszakban több munka vár a Néppárt elnökségi tagjaira. Az elnökségi tagok megválasztásakor a fiatalítás volt a fő szempont, így alelnöknek Asztalos Attilát választották.

További tagok: dr. Balogh Árpád, Szabó Judith, Nagy Zoltán, Habinyák István és Kálmán Balázs.

Megszavazták továbbá azt a tizenkét tagot is, akiket a március végi Bihar megyei tisztújító közgyűlésre delegálnak.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök délben Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, illetve Csomortányi István, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke. A sajtótájékoztató témája az aktuális belpolitikai ügyek voltak.

Csütörtök délben sajtótájékoztatót tartott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke. A sajtótájékoztató témája az a frissiben elkészült sürgősségi kormányrendelet volt, amely Liviu Dragnea, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-elnök útját kövezné ki a miniszterelnöki székhez.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök délelőtt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke. A tájékoztató témája a decemberi parlamenti választások megyei vonatkozásai voltak. A bevezetőben Csomortányi elmondta, hogy a Néppárt országos szervezete óriási gesztust gyakorolt az RMDSZ felé azzal, hogy a parlamenti választásokon nem állított jelölteket. 

Az elmúlt hét végén az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete kirándulást szervezett Budapestre, ahol az Országház mellett a Budai Várat, illetve a magyar főváros nevezetesebb hídjait is megtekinthették. A mintegy 50 főből álló csoport – Szalacsról, Ottományból, Albisról, Asszonyvásáráról, Kiskerekiből, Székelyhídról, Érolasziból – autóbusszal járta be Budapestet, hasonlatosan a tavalyi kiránduláshoz, amikor szintén az említett nevezetességek voltak a célpontok.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívást intézett az egyházakhoz, civil szervezetekhez, közbirtokosságokhoz, vállalkozásokhoz, hogy október 30-án, vasárnap 17.30-kor az általuk meghatározott helyeken és módon lármafák, fáklyák, gyertyák ezreinek fellobbantásával tegyék közösségi élménnyé Székelyföld autonómiájának napját.

A felhívásra válaszolva Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) szervezésében a Caişilor utca felől elérhető Felső-Dorongos dülő tetején (ahol a tavaly is) gyújtanak őrtüzeket.

Akik más településekről érkeznek, azokat Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke várja 16.30-ig a vasúti állomás előtt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria