Home » Hírek » Erdély » Partiumi gazdák Magyarország legnagyobb agrárseregszemléjén

Partiumi gazdák Magyarország legnagyobb agrárseregszemléjén

2013. 9. 24.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében több mint száz partiumi gazda utazott szombaton, 2013. szeptember 21-én Budapestre, a 76. alkalommal megszervezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK).

Az Arad, Bihar, Szatmár és Szilágy megyéből érkező gazdák a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő modern mezőgazdasági gépekkel, állatgazdálkodási, kertészeti és élelmiszeripari termékekkel és a legújabb technológiát alkalmazó erőgépekkel ismerkedhettek meg. Az újdonság erejével ható megoldások közül a leginkább azok keltették fel a gazdák figyelmét, amelyek kevés befektetéssel itthon is alkalmazhatóak. Különféle élelmiszerek elkészítésének gyártási folyamát is figyelemmel kísérhették a résztvevők, és meg is kóstolhatták az elkészült ételeket.

Partiumi gazdák Magyarország legnagyobb agrárseregszemléjén

A delegációt Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Csomortányi István partiumi szervezési igazgató, valamint helyi néppárti elnökök kísérték el. A látogatáson részt vett Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági ügyekért felelős alelnöke is.

A Magyarország legjelentősebb, öt napon át tartó agrárseregszemléje keretében megtartották a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának soron következő gyűlését. A jelen levőknek alkalmuk nyílt a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek képviselőivel találkozni, ugyanakkor a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium határon túliakra vonatkozó elképzeléseiről is egyeztettek. A közelmúltban alakult Fórum a határon túli magyarlakta területek integrált gazdaságfejlesztéséhez, illetve a határon átívelő agrárgazdasági együttműködéshez kíván hozzájárulni. Ennek szegmensét képezi az Erdélyben is körvonalazódó falugazdász-hálózat, amely a magyar vidékfejlesztési, valamint a nemzetgazdasági tárca és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. együttműködésének köszönhetően alakul meg azzal a céllal, hogy anyanyelvű szaktanácsadással és a pályázatokra való figyelemfelhívással segítse a magyar gazdákat.

Ezen célok mentén valósulhatott meg a partiumi gazdák részvétele a budapesti kiállításon, amely hasznos tapasztalatnak bizonyult minden résztvevő számára.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria