Home » Hírek » Románia » Pénteken felfüggeszthetik Traian Băsescut

Pénteken felfüggeszthetik Traian Băsescut

Az államfő felfüggesztését kezdeményező dokumentumot csütörtökön olvashatják fel a parlamentben, az egyesített plénum pénteken szavazhat róla, legfeljebb két hét múlva pedig a népszavazásra is sor kerülhet – tudta meg a Mediafax parlamenti forrásokból. Az USL szerdán benyújtotta a parlamentben a felfüggesztési folyamat beindításához szükséges dokumentumokat. A kormány közben szerdán elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely megnyirbálta az Alkotmánybíróság hatáskörét, hogy a testület ne akadályozhassa meg az államfő felfüggesztését.

hírügynökség által idézett források szerint az egyesített plénum előtt csütörtök reggel 9 órakor olvassák fel az államfő felfüggesztését kezdeményező dokumentumot, pénteken pedig a plénum szavaz az ügyben.

Eugen Nicolăescu, a PNL képviselőházi frakciójának helyettes vezetője szerdán azt mondta: még aznap benyújtják a parlamentben a felfüggesztési procedúrát beindító kérést. Arról nem kívánt beszélni, mire hivatkozva kéri az USL az államfő felfüggesztését.

A alaptörvény 95. paragrafusa szerint a képviselőház és a szenátus együttes ülésen, többségi szavazással, az alkotmánybíróság véleményének kikérése után felfüggesztheti tisztségéből az államfőt, ha az elnök olyan súlyos tetteket követ el, amelyek megszegik az alkotmány előírásait.

Ha a parlament megszavazza az államfő felfüggesztését, 30 napon belül népszavazást kell kiírni, és a referendum eredménye dönti el, hogy az elnök tisztségében marad-e vagy sem.

Traian Băsescut 2007-ben is megpróbálta tisztségéből felfüggeszteni az akkori ellenzék. A parlament megszavazta a kezdeményezést, a népszavazáson azonban a jelenlévők (44,45 százalék) háromnegyede (74,48 százalék) az államfő menesztése ellen szavazott, így Băsescu hivatalában maradt.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria