Home » Hírek » Erdély » Pityókafesztivál, ahol jó volt magyarnak (l)enni

Pityókafesztivál, ahol jó volt magyarnak (l)enni

2013. 8. 5.
Megosztás:

Városnapi egytálételt főzött szombaton, augusztus 3-án a csíkszeredai Pityókafesztiválon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai szervezeteinek Magyarnak (l)enni jó elnevezésű közös csapata.

A város központi parkjában megrendezett népszerű főzőverseny lényege, hogy a gasztronómiai tudásukat megmérettető csapatok a Székelyföldön hagyományos tápláléknak számító pityókát használják ételeik alapanyagául.

Pityókafesztivál, ahol jó volt magyarnak (l)enni

A Pityókafesztivál tizenhárom éves történetében idén regisztrált a legtöbb csapat, összesen ötvenöt. A gasztronómiai megmérettetésen képviseltették magukat kulturális intézmények, civil szervezetek és politikai pártok, de baráti társaságokból verbuválódott kompániák is.

A Magyarnak (l)enni jó csapat üstje körül rendkívül jó hangulat uralkodott. Amíg a főszakács Szikszay László kavargatta a készülő finomságot, a Néppárt, az EMNT és az Identitas Egyesület bannereinek árnyékában kötetlen beszélgetések alakultak ki. A szakácskodás és favágás fárasztó munkájának porát pedig hideg sörrel öblögették a jelenlévők. Kora délutánra az elkészült finomság pillanatokon belül elfogyott, aminél nagyobb dicséret nem is kellett a szakácsnak. Mindenki elégedettséggel nyugtázta: a szakács remek munkát végzett! A zsűri oklevéllel és egy hatalmas fakanállal díjazta a Magyarnak (l)enni jó társaság gasztronómiai tudását.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria