Home » Hírek » Románia » Pontáék fenyegetik Băsescut

Pontáék fenyegetik Băsescut

Teljes fronton dúl a politikai háború Traian Băsescu államfő és a májusban hatalomra jutott balliberális kormány között. Victor Pontáék a hétvégén a tisztségéből való felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt, Băsescu ugyanakkor azzal vádolja a kormányfőt, hogy törvénytelenül akarja kisajátítani az államfő hatáskörét.

Ultimátumot szabtak a hétvégén a hatalmon lévő balliberálisok Traian Băsescu államfőnek: vagy kinevezi a Victor Ponta kormányfő által javasolt új kulturális minisztert, vagy kezdeményezik a tisztségéből való felfüggesztését. Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke durva hangnemben támadta Băsescut amiatt, hogy írásos nyilatkozatot kért a művelődési tárca élére kiszemelt Puiu Haşotti liberális szenátortól, amelyben az érintett saját felelősségére kijelenti: nem plagizált.

„Az államfőnek nincs törvényes alapja ilyen nyilatkozatot kérni, hisz maholnap azt is firtathatná egy miniszterjelölttől, nem csencselt-e farmernadrággal a kommunizmusban. Alfahím módjára Băsescu a farkával lazán a lába között fogja aláírni a kinevezést, ellenkező esetben repül” – fogalmazott Antonescu, az USL államfőjelöltje, akit stílusa miatt nemcsak a jobbközép ellenzék, hanem számos elemző is elmarasztalt. Antonescu jelezte, nem hajlandók eleget tenni az elnök kérésének, s a liberális alakulat kezdeményezni fogja felfüggesztését, ha hétfőig nem írja alá a miniszteri kinevezést.

Băsescu rendhagyó kérése a hazai plágiumbotrány-sorozat fényében egyáltalán nem véletlen. Pontáról a brit Nature folyóirat fedte fel, hogy 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét hivatkozás nélkül másolta. (A Bukaresti Egyetem éppen a hétvégén jelentette be: etikai bizottsága nemzetközi szakértők bevonásával vizsgálja a kormányfő elleni plágiumgyanút.)

Májusban Ioan Mang oktatási miniszter bukott bele abba, hogy egyik dolgozatát külföldi tudósok munkájából ollózta össze; az előtte a tárca élére javasolt Corina Dumitrescu egyetemi rektort hasonló okokból léptették vissza. Mircea Diaconu kulturális miniszter a múlt hét elején kényszerült lemondani, mert a bíróság összeférhetetlenség miatt 3 évre eltiltotta a közhivatalok viselésétől.

Mindezek fényében az államfő úgy véli, a sorozatos plágiumbotrányok ártanak Románia nemzetközi megítélésének, és ennek megelőzése érdekében szükségesnek tartotta, hogy Haşotti saját nyilatkozatban tanúsítsa tudományos munkája eredetiségét. Ponta a hétvégén közölte: nem továbbítja az államfőnek az új miniszterjelölt már megírt nyilatkozatát, és támogatja a kormánykoalíció Băsescu felfüggesztését célzó kezdeményezését. Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője végül úgy nyilatkozott, az államfő hajlandó beiktatni a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt szenátort, miután a liberális politikus az elnök kérésének megfelelően írásba adta, hogy nem plagizált.

Victor Ponta egyébként úgy nyilatkozott, azóta süllyedt „fagypont alá” a viszonya az államfővel, hogy „kiderítette”: az ellene felhozott plágiumvád Băsescu lejárató kampányának része. A kormányfő külföldi újságírók előtt elismerte: lehet, hogy hibázott, amikor idézőjelek nélkül vett át szövegrészeket doktori dolgozatában más szerzőktől, vagy amikor nem a lap alján, hanem a dolgozat végén tüntette fel ihletforrásait, de ez az akkori törvényeket nem sértette, ezért nem hajlandó lemondani.

Arra a felvetésre, hogy a plágium nem anynyira jogi, mint inkább erkölcsi kérdés, Ponta úgy reagált: ez egy politikai háború közte és az elnök között, ezért a végsőkig küzdeni fog igazáért. „Kész vagyok elismerni, ha hibáztam, de nem fizethetek 2012-ben politikai árat azért, ha 2000-ben a dolgozat szerkesztésében hibáztam. Ez Traian Băsescu aljas politikai támadása, amelyet jó előre kitervelt.

Amikor múlt héten arról egyeztettünk, melyikünk menjen Brüsszelbe, a tanácsadója, Daniel Funeriu, már Münchenben volt, hogy elvigye a doktorátusomat a Nature-nek” – mondta a miniszterelnök. Ponta szerint eldöntött tény, hogy június 28-án – és a későbbiekben mindig – a kormányfő képviseli Romániát az Európai Tanács ülésein. Elismerte, hogy ezt az alkotmány nem szabályozza kellőképpen, emiatt mind ő, mind az államfő a számára kedvező alkotmánycikkelyekre hivatkoznak, amikor Románia külföldi képviseletének jogán vitáznak.

Ezt a joghézagot Ponta a 2013-ra tervezett alkotmánymódosítás során szeretné orvosolni, ha a választásokon az USL megfelelő többséget szerez. „A finn modell alapján az új alkotmányunk valószínűleg majd kimondja, hogy az európai uniós politikát belpolitikának tekintjük, és egyértelművé válik, hogy a kormányfő megy Brüsszelbe. Ez nem személyes ambíció, hanem intézményi kérdés. Én remélem, hogy kormányfő leszek akkor is, amikor már nem Băsescu lesz az elnök, és az ő személyétől függetlenül fontos, hogy az elnöki hivatal ne vindikáljon olyan hatásköröket, amelyek a kormányra tartoznak” – magyarázta a miniszterelnök.

Băsescu azonban éppen Pontát vádolja azzal, hogy magának vindikálja az államelnöki hatásköröket, amikor képviselni akarja az országot a napokban rendezendő EU-csúcson. Az államfő a hétvégén levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét: jogi értelemben az elnök alkotmányos hatáskörének kisajátításával ér fel, ha Ponta az államfő jóváhagyása, a tőle kapott mandátum hiányában vesz részt a brüsszeli csúcsértekezleten.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria