Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Románia kormánya ismerje el Koszovó államiságát

Románia kormánya ismerje el Koszovó államiságát

2013. 4. 22.
Megosztás:

Szilágyi Zsolt, a Néppárt alelnöke a Néppárt Országos Küldöttgyűlésének (OKGY) Szerbia és Koszovó közötti megegyezést üdvözlő üzenetét viszi Brüsszelbe.

A Néppárt kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője arra kapott mandátumot, hogy juttassa el az európai és nemzetközi integrációs intézmények képviselőinek a Néppárt OKGY alábbi állásfoglalását:

Az Erdélyi Magyar Néppárt II. Országos Küldöttgyűlése üdvözli a Koszovó és Szerbia között 2013. április 19-én létrejött megállapodást. Az Ahtisaari-terv nyomán az autonómia gyakorlását is magába foglaló megegyezés példamutató lehet sokat szenvedett térségünkben. Az Európai Unió külügyi főképviselője, az ENSZ és más intézmények segítségével létrehozott megegyezés jó példája lehet annak, hogy ha létezik politikai akarat, a legnehezebben kezelhető, tragikus előzményű helyzetekre található békés, demokratikus megoldás. Az autonómia tehát európai megoldás, és békét, stabilitást képes teremteni a Balkánon. Felkérjük Románia kormányát, csatlakozzon az EU-tagállamok többségéhez, és ismerje el Koszovó államiságát.”

[Forrás: Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria