Home » Hírek » Erdély » Stratégiaváltásra van szükség a kisebbségi érdekérvényesítésben

Stratégiaváltásra van szükség a kisebbségi érdekérvényesítésben

2013. 9. 19.
Megosztás:

Európa 47 országában a 340 őshonos kisebbség tagjaiként több mint százmillió lakos él kisebbségi sorsban. Nem vagyunk tehát egyedül mi, erdélyi magyarok, hanem egy nagy közösségnek vagyunk a tagjai – vezette fel Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját, melynek központi témája a kisebbségvédelem volt. Azzal, hogy az Európai Bizottság elutasította az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott európai polgári kezdeményezést is – amely Zatykó szerint a „legpuhább” kisebbségvédelmi csomag volt– félreérthetetlen módon beigazolódott: az Unió továbbra sem óhajt foglalkozni az őshonos kisebbségeket megillető jogokkal. A brüsszeli logika, mely alapján a harmadik európai polgári kezdeményezést is visszautasították, több helyen sántít – mutatott rá Zatykó, aki többek között azt nehezményezte, hogy az EU az őshonos kisebbségeket egy kalap alá veszi az idegen bevándorlók kérdésével.

Stratégiaváltásra van szükség a kisebbségi érdekérvényesítésben

Kristófi Kristóf, Zatykó Gyula

A néppárti elöljáró szerint újra kell értelmezni az erdélyi autonómiáért folytatott küzdelmet, stratégiát kell váltani az ugyanazért a célért küzdő politikai alakulatoknak. Az Erdélyi Magyar Néppárt már többször kezdeményezett párbeszédet az RMDSZ-el, amely még csak válaszra sem méltatta megkeresésüket. Az autonómia kérdését nem szabad pártpolitikai csatározások szintjén tárgyalni, összefogásra van szükség. Zatykó a sajtó közvetítésével újabb felhívással fordult az RMDSZ elöljáróihoz mondván: a 2003-ban alakult Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) szakmai felügyeletével dolgozzanak ki egy egységes kisebbségvédelmi stratégiát.

A sajtótájékoztatón Zatykó Gyula megemlítette azokat az utcai akciókat, amelyekkel az autonómia szükségességére hívták fel a figyelmet, külön kiemelve az október 27-re tervezett székely menetelést, amelyet a Székely Nemzeti Tanács szervez, és amelyet a Néppárt is támogat.

Hasonló megmozdulás a Partiumban szeptember 28-án, szombaton lesz – tájékoztatott Kristófi Kristóf, a Néppárt váradi elnöke. Több éves hagyománya van immár a partiumi önrendelkezésért hirdetett kerékpártúrának, amelyen évről évre egyre többen vesznek részt. Idén Margitta lesz a célpont, ahova Szatmár, Szilágy és Bihar megyéből egyaránt érkeznek kerékpározók. A túrát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által életre hívott Partiumi Autonómia Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezi. Érdeklődni a 0740-189-988-as telefonszámon, illetve a szabomelania@gmail.com címen lehet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria