Home » Hírek » Magyarország » Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Az első hiteligénylési periódus augusztus 15-étől szeptember 17-éig tart.

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a Diákhitel-1 mellett a kötött felhasználású Diákhitel-2-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. egyben bejelentve, hogy szerdától mindkét konstrukció igényelhető.

"A Diákhitel-2 kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett.

A hallgató itt legfeljebb akkora összeget vehet fel, amekkora az intézménynél  fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy a főiskolának utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díja egyenlíthető ki belőle.

A Diákhitel-2 kötelező törlesztési hányada - a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében - egymillió forint alatti tartozás után 4, egy és kétmillió forint közöttire 5, két- és hárommillió forint közöttire hét, három- és négymillió közöttire 9, míg négymillió forint felettire 11 százalék.

A szabad felhasználású diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy azok a hallgatók, akik 2012. augusztus 15-ét követően kötik meg hitelszerződésüket, havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek - hívja fel a figyelmet a Diákhitel Központ.

A korábban kötött kölcsönszerződéseknél ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok, továbbra is havonta 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.

A Diákhitel-2 bevezetésével "várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálására" új ügyfélszolgálatot nyit a Diákhitel Központ a KÖKI Terminálban - olvasható a közleményben.

Az idei tanévre vonatkozó hiteligényléseket kizárólag a Diákhitel elektronikus ügyintézési felületén, a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül lehet lebonyolítani.

A szükséges nyomtatványokat is az utóbbi oldalon lehet kitölteni, és kinyomtatva, aláírva, a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben kell leadni - tájékoztat a központ.

[Forrás: MTI/hirado.hu]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria