Home » Hírek » Erdély » Szilágyi Zsolt: „Fontos, hogy a fiataloknak adekvát tudása legyen Európáról”

Szilágyi Zsolt: „Fontos, hogy a fiataloknak adekvát tudása legyen Európáról”

2014. 5. 7.
Megosztás:

Szilágyi Zsolt, Tőkés László európai parlamenti képviselő brüsszeli kabinetfőnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke kedd délben a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében Európáról, az Európai Unió megalakulásáról, az Európai Parlament intézményeinek működéséről tartott előadást középiskolás hallgatóknak. Az előadás apropója az Európa Napjaként számon tartott május 9. közeledése volt. Az iskola évről évre megemlékezik erről a napról, melyen Robert Schuman francia külügyminiszter elsőként fogalmazta meg a nemzetek feletti Európa tervét.

Szilágyi Zsolt: „Fontos, hogy a fiataloknak adekvát tudása legyen Európáról”

A néppárti alelnök az előadás előtt a sajtónak elmondta: „Egyáltalán nem mindegy, hogy ezeknek a fiataloknak van-e hitük abban az intézményrendszerben, amely az ő életüket is meghatározza. Úgy lehetünk európaiak, ha büszkén vállaljuk magyarságunkat. Kultúránk európai kultúra, akkor lehet valaki büszke európai, ha büszke magyar, francia, német, olasz. Ezt az üzenetet próbálom elmondani a gyerekeknek”.

Arra kérdésre, hogy mennyire érdekli mindez manapság a fiatalokat, elmondta: „Ahogy egy emberi elme a világra eszmél, megpróbálja elhelyezni önmagát a világban. Ebben az időszakban fontos, hogy a fiataloknak legyenek elképzeléseik Európáról. Tapasztalataim szerint jobban tájékozottak, mint gondolnánk, ugyanakkor vannak olyan fekete lyukak az ismereteikben, amelyek megdöbbentőek. Egyidejű kettőség tapasztalható tehát e tekintetben, és a pedagógusok, a család és a társadalom felelőssége, hogy az Európáról való ismeret adekvát legyen.”

Az előadó ajándékokat is hozott a fiataloknak, amelyeket egy rögtönzött kvízjáték keretében osztott ki a helyesen válaszolók között.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria