Home » Hírek » Erdély » Szilágyság: titkosszolgálati jelöltek, hangoskodó provokátorok

Szilágyság: titkosszolgálati jelöltek, hangoskodó provokátorok

2012. 5. 18.
Megosztás:

        Politikai szemléletváltást sürget az Erdélyi Magyar Néppárt Szilágy megyében is, amelynek különös aktualitását az adja, hogy a napokban megyeszerte megszaporodtak a néppárti jelölteket érintő provokációk száma.

         A megfélemlítő kísérletek ellenére a Szilágy megyei Néppárt folytatja a megkezdett munkát és a helyi lakosokkal való párbeszédet. Ennek egyik szemléletes példája az a köztéri fogadóóra, amelyen Tunyogi Tímea, a Néppárt zilahi polgármesterjelöltje és dr. Sándor József megyeitanács-elnökjelölt mellett Tőkés László, a párt védnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett. A Márványtéren felállított néppárti sátornál a jelöltek, illetve a párt önkéntesei elbeszélgettek a járókelőkkel, ugyanakkor lehetőséget biztosítottak az úgynevezett véleménykártyák kitöltésére is, melyek a lakosságot problémáinak feltárására szolgálnak. Szilágy megyében egyébként a Néppárt 233 helyi és 38 megyei önkormányzati jelöltet, továbbá 7 polgármester-jelöltet indít a közelgő helyhatósági választásokon.

Szilágyság: titkosszolgálati jelöltek, hangoskodó provokátorok
Tunyogi Timea, Tőkés László és Sándor József

      
         Az utcai beszélgetést néhány fiatal zavarta meg, akik a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspökét egyházi tisztségében szidalmazták és valótlan dolgokkal provokálták. A fiatalok szószólója Máté József, az RMDSZ szilágyballai polgármesterjelöltje volt, aki az RMDSZ támogatását élvező Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács nevében rágalmazta Tőkés Lászlót. A lejáratókampány-színezetű provokáció szóba került azon a sajtótájékoztatón is, amelyet a 6-os számú Kraszna utcai óvoda épülete előtt tartottak, és amelyen Tőkés László kifejtette: fájdalmasan érinti az eset, főleg mert a fiatalokat „farizeusi módon” megtévesztették. Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ilyen provokatív módszerek azt a „régi politikát” jellemzik, amellyel szemben a Néppárt alternatívát kíván felmutatni. Beszédesnek nevezte azt a körülményt, hogy 22 évvel a rendszerváltozás után a Szilágy megyei Tanács elnöki tisztségéért az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate két tisztje is verseng. A megyét két ciklus óta vezető szociáldemokrata Tiberiu Marc 1989 előtt a Securitate főhadnagyaként szolgált. A tisztségért többek között a Securitate egykori őrnagyával, Viorel Nicolae Stancával kell megmérkőznie, aki a Nagy Románia Párt színeiben készül megméretkezni. „Ez híven szemlélteti, hogy milyen felemás módon zajlott le Romániában a rendszerváltozás" – jelentette ki Tőkés László. Sajnálatosnak nevezte, hogy a zilahi Református Wesselényi Kollégium épületét még mindig nem sikerült visszaszerezni. „22 évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan a diszkriminatív politika, amelyet a magyar közösség és a református közösség elszenved. Ebben az RMDSZ hallgatólagosan vagy aktívan is részt vesz" – jelentette ki. Ugyanakkor elmondta: nem pártegységre, hanem plurális egységre van szükség Erdély-szerte, ehhez azonban gyökeres változásokra van szükség.

Szilágyság: titkosszolgálati jelöltek, hangoskodó provokátorok
Véleménykártyák kitöltése. Sokan keresték fel bizalommal a néppárti sátrat

       
         Tunyogi Tímea, a Néppárt zilahi polgármesterjelöltje a 6-os számú Kraszna utcai óvoda helyzetét ismertette a sajtóval. Mint elhangzott, a Néppárt helyi szervezete január elején felháborodással értesült a városi tanács határozatáról, miszerint a következő tanévtől a református óvodát a vegyes tannyelvű Simion Bărnuţiu Általános Iskolához csatolják. Véleményük szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert ezzel veszélybe került a szilágysági magyar nyelvű óvodai oktatás. Ugyanakkor az épület, melyben az óvoda működik, az egyház tulajdonában van, és az egyház is újíttatta fel. Az EMNT és az EMNP aláírásgyűjtésbe kezdett – mindeddig mintegy 742 kézjegyet sikerült összegyűjteni – és tovább folytatja a harcát az óvodáért.

         Sándor József az EMNP Szilágy megyei tanácselnök-jelöltje a Néppárt politikusainak az ismételt megfélemlítésére panaszkodott. Elmondta, Szilágyballán egy helyi RMDSZ-es képviselő leköpködte és meglökdöste az EMNP polgármesterjelöltjének idős édesapját, de a hasonló esetek ellenére a Néppárt jelöltjei nem hagyják megfélemlíteni magukat. Végezetül elmondta, a román közösség keveset tehet a magyar közösség demokratizálásáért, ez a feladat a magyarságra hárul.

         A zilahi program kerekasztal-megbeszéléssel folytatódott és Transylmania koncerttel zárult.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria