Home » Hírek » Magyarország » Szörnyű dolgok történtek Magyarországon: miniszter is felelős lehet

Szörnyű dolgok történtek Magyarországon: miniszter is felelős lehet

Az előző honvédelmi miniszternek, Szekeres Imrének tudnia kellett arról, hogy honvédelmi eszközöket adtak át karhatalmi feladatokhoz - mondta Simicskó István.

Hende Csaba honvédelmi miniszter részletes vizsgálatot rendelt el annak kapcsán, hogy hírek szerint 2006 őszén a honvédség bizonyos eszközöket adott át a rendőrségnek tömegoszlatáshoz – jelentette ki Simicskó István államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában. Hangsúlyozta: 2006 őszén szörnyű dolgok történtek, és ha valóban megtörtént az átadás, akkor meg kell, hogy álljon a politikai felelősség is. Az előző honvédelmi miniszternek, Szekeres Imrének ugyanis tudnia kellett arról, hogy ezeket az eszközöket átadták. Márpedig a régebbi törvények és a jelenlegi jogszabályok is tiltják, hogy honvédelmi eszközöket karhatalmi feladatokhoz, tömegoszlatáshoz használjanak - érvelt a kereszténydemokrata politikus.

A Honvédelmi Minisztérium korábban az MTI-nek azt közölte, a vizsgálat várhatóan ezen a héten zárul.

Szeretnénk a NATO kollektív légtérvédelmi rendszerében is alkalmazni Gripenjeinket, erről jelenleg is folynak tárgyalások – mondta Simicskó István. A chicagói NATO-csúcson elhangzottak közül kiemelte az afganisztáni szerepvállalás ütemezését. Mint mondta: arról már döntöttek, hogy 2014 végéig kivonják a harcoló alakulatokat, ezt követően csak támogató-kiképző egységek maradnak Afganisztánban.

A Magyar Nemzet értesülését, miszerint a szaktárca vizsgálja, hogy a használt amerikai UH-1-esek helyett új, olasz Agusta támadóhelikoptereket vásárolnánk, úgy kommentálta: a haderőt olyan morális-mentális állapotban örököltük meg, amelyen szerettünk volna változtatni. Szembesülnünk kellett azzal, hogy elődeink az üzemidő-meghosszabbításokat, a nagyjavításokat kitolták, ránk hagyták. Leszögezte: szeretnék megtartani a helikopterképességet, esetleg fejleszteni azt 2014-ig.

Megjegyezte: az amerikai fél először azt jelezte, hogy ingyen kapjuk meg a helikoptereket. Majd kiderült, hogy a háttérintézményeket ki kell építenünk, ezek komoly infrastrukturális beruházásokat jelentenek. A szervizelést pedig az Egyesült Államokban kellene végezni – tette hozzá Simicskó, aki megerősítette, hogy olasz ajánlat is érkezett a szaktárcához. Sokan mozognak ezen a területen, sok állam szeretne megválni használt eszközeitől – emelte ki.

[Forrás: hirado.hu]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria