Home » Hírek » Erdély » Tiltakozik a Néppárt a váradi Kert és Vámház utcai műemlék jellegű épületek ledózerolása ellen

Tiltakozik a Néppárt a váradi Kert és Vámház utcai műemlék jellegű épületek ledózerolása ellen

2013. 3. 25.
Megosztás:

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt újonnan megválasztott Bihar megyei elnöke, és Kristófi Kristóf váradi elnök hétfőn tartott sajtótájékoztatójukon az Ilie Bolojan nagyváradi polgármester által múlt héten bejelentett városrendezési terv ellen emeltek kifogást.

A Kert (ma Avram Iancu) és a Vámház (ma Sucevei) utcákon sorakozó több műemlék jellegű épület ledózerolásának ötlete nem új keletű: 1989 tavaszán, nagyváradi látogatásán még Elena Ceauşescu tett erre javaslatot – emlékeztetett Csomortányi István. Hozzátette: amennyiben ez a városrendezési terv hivatalossá válik, a Néppárt minden lehetséges jogi úton megtámadja, sőt, a polgári engedetlenség valamennyi formáját alkalmazni fogja annak érdekében, hogy megakadályozza a történelmi városrész lerombolását. „Elképesztő, hogy miután nyolc éve nincs érvényes városrendezési terve a városnak, most műemlékek lerombolásával szeretnék megoldani a kerékpár-forgalmat Nagyváradon” – hangsúlyozta Csomortányi.

Kristófi Kristóf a nagyváradi ingatlanadók ügyében arra hívta fel a figyelmet: felháborító, ahogyan a város vezetése rendezné a közösségi felzúdulást keltő ügyet. Mint ismeretes, az önkormányzat minden egyes 850 négyzetméternél nagyobb telket a város belterületeként adóztatott meg. A telkek használati besorolásának tisztázása végett most azt kérik az érintettektől, hogy a telekkönyvi kivonattal igazolják területük nagyságát és rendeltetését. A típuskérvény azonban tartalmaz egy olyan részt, miszerint a kitöltő tulajdonos kéri a terület beépíthetőségét megállapító igazolás kibocsátását a városházától. A kitöltő személy ezzel tulajdonképpen felhatalmazza a városházát, hogy döntse el a terület besorolását, amelynek alapján ezentúl fizetni fogja az adóját. Ráadásul a formanyomtatvány megtévesztő módon tartalmaz egy saját felelősségre tett nyilatkozatot is, amely szerint a kérelmező elfogadja a város által meghatározott besorolást. A Néppárt felháborítónak tartja, hogy a város vezetése adóbevételei megnövelése érdekében félrevezető tartalmú formanyomtatványokat készít, és felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda ez ügyben. Kristófi ugyanakkor indokoltnak tartja, hogy minden érdekelt személy saját maga nyilatkozzék arról, hogy földterületeinek mi a jelenlegi használati formája, és ennek iktatása önállóan megfogalmazott kérelemben történjen.

A Néppárt nagyváradi szervezete – ahogyan eddig is tette –segítséget nyújt az érintetteknek, érdeklődni a 0744882978 vagy a 0770114116-os telefonszámon, illetve a Széles (Menumorut) utca 23. szám alatt lehet. A Néppárt ugyanakkor beadvánnyal fordult a kormánybiztosi hivatalhoz az adóemelés törvényességének megvizsgálására.

A sajtótájékoztató utolsó témája a hőszolgáltatás helyzete, illetve az árazással kapcsolatos visszaélés volt. Kristófi szerint a szolgáltató immár öt éve jogtalanul fizetteti meg a primér rendszerre csatlakozott fogyasztókkal a hőelosztás költségeit. A Néppárt pertársaságot indít ez ügyben, amelyhez várják a magán- vagy jogi személyek csatlakozását – tájékoztatott Kristófi.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria