Home » Hírek » Erdély » Tőkés László megvédi Szilágyi Ferencet: az MPE-konferencián nem hangzott el a szórványról való lemondás

Tőkés László megvédi Szilágyi Ferencet: az MPE-konferencián nem hangzott el a szórványról való lemondás

2013. 3. 6.
Megosztás:

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a  február 9-i, nagyváradi szórványkonferencia ürügyén kialakult vita tárgyában tartott sajtótájékoztatóján egy országos – minden szórványkérdésben illetékes szervezet részvételével zajló – értekezlet megszervezésére tett javaslatot.

Tőkés László megvédi Szilágyi Ferencet: az MPE-konferencián nem hangzott el a szórványról való lemondás
A rágalmazó Grim András helyszínen sem volt,
az RMDSZ politikai eszközként használja fel a szórványügyet – üzenték Váradról


Mint ismeretes, a Magyar Polgári Egyesület még idén februárban tartotta szórvány-konferenciáját, amelynek egyik előadója Szilágyi Ferenc földrajztudós, az EMNT alelnöke volt. Ennek keretében hangzott el: „a szórványt – egy átfogó szórványstratégia hiányában – az évek folyamán nem tudtuk megmenteni, ezért számos szórványközösség kipusztult vagy eltűnőfélben van. Fontos új alapokra helyezni  a közösségi szórványgondozást. Enélkül, illetve széles körű összefogás hiányában a szórványok megmentése a lehetetlenséggel határos vállalkozás.” A sajtón keresztül zajló polémia akkor kezdődött, amikor a Bihar megyei RMDSZ szórványügyi alelnöke, Grim András – aki jelen sem volt a szóban forgó előadáson, és csak a sajtóból értesült az ott elhangzottakról – rágalmazó hangvételű közleményben állította, hogy Szilágyi Ferenc szerint „le kell mondani a szórványról”, holott ilyesmi nem hangzott el az előadáson. Ráadásul ebben az ügyben sikerült megtévesztenie, és Szilágyi Ferenc ellen hangolnia számos, szórványban élő értelmiségit – köztük több református lelkipásztort –, akik közleményekben foglaltak állást.

A mai napon Tőkés László EMNT-elnök, az ügyben érintett Szilágyi Ferenc EMNT-alelnökkel és Nagy József Barnával, a februári szórványkonferencia főszervezőjével, az EMNT régióelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: „olyasmiért verik el a port Szilágyi Ferencen, amit el sem követett”. A Szilágyi Ferenc ellen indított lejárató kampány tágabb összefügéseiről szólva, annak a véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ a szórványügyet politikai eszközként használja fel, hasonlóképpen a partiumi vagy székely autonómia kérdéséhez. Az ilyen fajsúlyú kérdéseknek nem megosztania, hanem összekötnie kellene bennünket – fogalmazott az EMNT elnöke.

Tőkés László a sajtótájékoztatón egy, minden szórványkérdésben illetékes szervezet részvételével zajló országos értekezlet megszervezésére tett javaslatot, ugyanis meggyőződése szerint, ebben a vészjósló kérdésben csak széles körű összefogással érhetünk el eredményeket. Rámutatott arra, hogy komoly intézményi rendszer épül a szórványgondozásra, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élen járt ezen intézmények megteremtésében. Mindezek azonban, a szükséges pénzeszközök nélkül, nem tudják betölteni vállalt feladatukat. Ezért is lenne szükséges az erdélyi magyar társadalom egészének összefogására – hangsúlyozta Tőkés László.

[Forrás: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria