Home » Hírek » Erdély » Toró: a Néppárt feladata visszaadni a politika hitelét

Toró: a Néppárt feladata visszaadni a politika hitelét

Az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulását és jelöltjeinek indítását a helyhatósági választásokon az teszi indokolttá, hogy az elmúlt két évtizedben az erdélyi magyarok szemében a politika hitelét veszítette. Ezen az áldatlan állapoton változtatni kell – mondta el Toró T. Tibor egy Mérában tartott közösségi fórumon. A mezőségi faluban pénteken, június 1-jén sorra került találkozón az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kifejtette: ha az erdélyi magyarság továbbra is elfordul a politikától és nem veszi kezébe saját sorsának irányítását, akkor megérdemli sorsát, Erdélyben és a helyi közösségek szintjén is szétmorzsolódik a magyar közösség.

Toró kifejtette, hogy míg az első romániai szabad választásokon a magyar közösség egymillió tagja élt alkotmányos szavazati jogával, ez a lelkesedés a 2008-as választásokra láthatóan csökkent, közel 400.000 erdélyi magyar járult az urnákhoz. Az Erdélyi Magyar Néppárt vissza akarja adni a politika becsületét. Ennek sikerét a szervezetben tömörülő hiteles fiatalok, a megvalósítható, választópolgárok akaratát és elképzeléseit figyelembe vevő programok és a sok munka garantálja. A Néppárt elnöke hozzátette, június 10-vel nincs vége a munkának, sőt, akkor kezdődik a közösségek érdekében folytatott munka.

Tőtszegi Stefánia, a közösségi fórumon résztvevő kisbácsi tanácsosi listavezető elmondta, Mérában, Szucságon és Kisbácsban egyaránt szükség van a politikai szemléletváltásra. „Nem vagyunk politikusok a szó régi értelmében, és nem is akarunk azzá válni. Mi a helyi közösségekért akarunk dolgozni. Olyan ügyeket vállalunk fel, amelyekre nem Bukarestben és nem is Kolozsváron, hanem a helyi közösségekben kell keresni és megtalálni a megoldást” – fogalmazott Tőtszegi Stefánia. Kisbács tanácsosjelöltje elmondta, a beérkezett véleménykártyák alapján kitűnik, hogy a három falu lakói leginkább a közművesítést, a határ- és mellékutak megjavítását, a turizmus és a működő befektetések fellendítését szeretnék mihamarabb megvalósítani. Mindezek mellet a fiatal listavezető megválasztása esetén a közpénzek leosztásának átláthatóvá tételére is vállalkozik.

A kampánykörút Körösfőn folytatódott, ahol a falufórum kezdetén a Transylmania zenekar előadásában csendült fel a Néppárt kampányhimnusza. Körösfő, Kalotaszeg központja a környező falvakhoz képest elmaradottságot mutat. Úgy méltó, hogy a közösségi élet fogalmát újragondolva a következő években a község behozza lemaradást, és túl is szárnyalja azt – fogalmazott a falufórumon Mihály Ágnes, a Néppárt színeiben induló polgármesterjelölt. „Mi nem a politikában, hanem a közéletben akarunk tevékenykedni. És dolgozni is fogunk közösségünkért. Körösfő községre szabott megvalósítható elképzeléseink és gazdasági programunk van!” – mondta el a történelemtanárként és független helyi tanácsosként eddig is a közösségéért dolgozó polgármesterjelölt.

Toró T. Tibor arra buzdította a körösfőieket, politikai meggyőződésüktől függetlenül éljenek választási jogukkal június 10-én, és reményét fejezte ki, hogy minél többen gondolják majd úgy, hogy a Néppárt jelöltjeire és a reménység csillagára ütik majd pecsétjüket.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria