Home » Hírek » Románia » Újabb plágiumvád Victor Ponta ellen

Újabb plágiumvád Victor Ponta ellen

Újabb feljelentést tett egy meg nem nevezett személy az Országos Etikai Bizottságnál Victor Ponta kormányfő ellen. A feljelentő szerint Ponta doktori disszertációjában és egyik könyvében plagizált.

Gabriela Catană, az oktatásügyi minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Bizottság (CNE) szóvivője közölte, hogy a testülethez hétfőn feljelentés érkezett, amelynek szerzője azzal vádolja Victor Ponta miniszterelnököt, hogy doktori disszertációjában és egyik könyvében plágium azonosítható.

A feljelentő szerint – akit a CNE szóvivője a szabályzatra hivatkozva nem nevezett meg – a 2003-ban megvédett, 2004-ben pedig önálló kötetben is megjelent doktori disszertációján kívül Victor Ponta A felelősség kérdése a nemzetközi humanitárius jogban címmel 2010-ben kiadott kötetben is plagizált, amelynek D. Coman mellett ő a társszerzője – értesült a Hotnews.

A feljelentés szerint a két kötet szó szerint, hivatkozás nélkül átvett részleteket tartalmaz legalább három másik jogi szakmunkából.

Ponta 2010-ben megjelent könyve jelen és jövő időben szól Augusto Pinochet chilei diktátorról, ez pedig a feljelentő szerint egyértelműen arra utal, hogy Victor Ponta és a másik társszerző, D. Coman az átvett szövegek elolvasása nélkül másolta ki a részleteket az eredeti munkából, amely Pinochet 2006 decemberben bekövetkezett halála előtt készült.

Mint ismeretes, Victor Ponta doktori disszertációja kapcsán korábban három bizottság foglalt állást.

Június végén az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, a testületet azonban az ülés megkezdése után, de még a döntés közzététele előtt miniszteri rendelettel átszervezték, határozatát pedig semmisnek nyilvánították.

Ezt követően a CNE döntött az ügyben, álláspontja szerint Victor Ponta nem plagizált doktori disszertációja megírásakor, a dolgozat pedig megfelel a 2003-ban hatályos törvényi előírásoknak.

A harmadik testület a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága, amely megállapította, hogy plágium elemei azonosíthatók Victor Ponta doktori disszertációjában, a dolgozat pedig komoly kutatásetikai hiányosságokat tartalmaz.

A miniszterelnök korábban leszögezte: a hatályos tanügyi törvény értelmében csak a CNE-t felügyelő Tudományos Kutatást Felügyelő Hatóság (ANCS) az illetékes a plágiumvádak elbírálásában, így a hivatalos álláspont szerint disszertációja nem tekinthető plágiumnak.

Mint arról beszámoltunk, a plágiumügy júniusban robbant ki: a Nature című nagy tekintélyű nemzetközi tudományos folyóirat szellőztette meg, hogy Ponta disszertációjának jelentős részét másolhatta.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria