Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Változtatni kell a balkáni mentalitáson

Változtatni kell a balkáni mentalitáson

2012. 5. 25.
Megosztás:

A nyugat-európai emberek gondolkodását és a balkáni mentalitáson való változás igényét testesíti meg Kézdivásárhelyen az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltje, Johann Taierling, aki külföldön szerezett tapasztalatait szeretné kamatoztatni a háromszéki város polgármesteri székében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt kézdivásárhelyi szervezete lakossági fórum keretében mutatta be jelöltjeit. A közvetlen hangvételű beszélgetést Bardócz Csaba, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki szervezetének elnöke vezette, aki elöljáróban bemutatta azokat a jelölteket, akik a térségben a politikai szemléletváltást szorgalmazzák. A nemzeti mozgalom kézdiszéki elöljárója úgy jellemezte a Néppárt kézdivásárhelyi polgármesterjelöltjét, mint aki a nyugati mentalitást képviseli a székelység körében. Bardócz azt mondta, másképpen fogalmazódik meg a kisebbségi jogok kérdése egy olyan multikulturális közegben, mint például Nagyszeben, ahol a szintén nyugati szemléletet képviselő polgármester gyökeresen megváltoztatta a többség gondolkodását a kisebbségekről.

Változtatni kell a balkáni mentalitáson
Bardócz Sándor, Johann Taierling, Toró T. Tibor és Nemes Előd


Johann Taierling, a Néppárt kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje bemutatkozásképpen elmondta: bár székely gyökerekkel rendelkezik, a sors úgy hozta, hogy Németországban végezte iskoláit és felsőfokú tanulmányait. Külföldről hazatérve Erdélyben sok negatív tapasztalatban volt része, ami arra sarkalta, hogy politikai pályára lépjen, ahol kamatoztatni tudja tapasztalatait. Bevallása szerint olyan politikai alakulathoz szegődött, aki hozzá hasonlóan változtatni szeretne a hazai megbízhatatlan rendszeren. A polgármesterjelölt Kézdivásárhelyen a hanyatló gazdaságot tekinti a legfőbb legyőzendő problémának. A lakossággal folytatott párbeszéd egyik tanulsága az, hogy ha a kilátástalanságba belefásult embereknek nincs miből megélniük, akkor a politikai ígéreteknek nincs táptalaja. Az ígéretek helyett Taierling a konkrét tettekre fektetné a hangsúlyt. Külföldi kapcsolatait is felhasználva olyan körülményeket szeretne teremteni Kézdivásárhelyen, melyek vonzóak a külföldi befektetőknek. A fiatal néppárti politikus szerint mindehhez az utak rendbetételére is szükség van.

Nemes Előd, Kovászna megye önkormányzatának néppárti elnökjelöltje egy bokszmeccshez hasonlította a helyhatósági választásokat, amelyben döntő szerepet játszik az, hogy ki milyen lendülettel képes felvállalni a régió problémáinak megoldását. A többnyire fiatalokból álló Néppárt olyan embereket mozgósított ebben a kampányban, akik ténylegesen tenni akarnak valamit a közösségükért. Az egyébként kézdivásárhelyi születésű megyeitanács-elnökjelölt büszkén beszélt felsőháromszéki gyökereiről, mint ahogy a Néppártban, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban kifejtett eddigi tevékenységéről is. Elmondása szerint az utak rendbetételét, a mezőgazdaság felkarolását, a civil szervezetek tevékenységének támogatását tartja a legfontosabb célkitűzéseknek. Ugyanakkor továbbra is szükség van olyan népszerű rendezvények megszervezésére, mint például a Magyar Sport Napja, a Kolozsvári Magyar Napok, vagy a Brassói Magyar Napok.

Változtatni kell a balkáni mentalitáson
Telt ház volt a lakossági fórumon


Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke ünnepi beszédében elsőként a politikai alakulat létrejöttének okairól szólt. 1990-ben, az első szabad választások alkalmával az erdélyi magyar közösség példátlan összefogása volt megtapasztalható. Az akkori egymillió szavazóból a 2008-as évekre mintegy 600 ezer egyszerűen eltűnt. A demográfiai mutatókon túl, a szavazatok ilyen mértékű csökkenése annak tudható be, hogy az emberek csalódtak a politikában és az érdekképviseletben. Ezen szeretne változtatni a Néppárt, mely az erdélyi magyar politika becsületének visszaszerzését tűzte ki célul. A célok eléréséhez hiteles – és elsősorban „tiszta kezű”, fiatal – személyiségekre van szükség, mondotta a néppárti elöljáró, majd hozzátette, hogy véleménye szerint az új egységet meghirdető, új politikai szervezetnek sikerült olyan személyiségeket toboroznia, akik nem mocskolták be magukat a politika küzdőterén és ilyen értelemben is alkalmasak az erdélyi magyarok érdekképviseletére. Az elnök azzal zárta beszédét, hogy a Néppárt mindezek jegyében egy új politikai nemzedéket akar megteremteni, olyan fiatalok személyében, akik hisznek az őszinte politika erejében és hisznek a Néppárt csillagában.

A kampánykaraván kézdivásárhelyi állomása is a nagysikerű Transylmania együttes koncertjével zárult.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria