Home » Hírek » Magyarország » Varga: őszre lehet IMF-hitel

Varga: őszre lehet IMF-hitel

A kormány mintegy 15 milliárd eurónyi, 3 éves elővigyázatossági megállapodást szeretne kötni - erősítette meg a leendő tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály szerint reálisan kora ősz folyamán jöhet létre megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. A politikus a Magyar Hírlapban megjelent interjúban megerősítette, hogy a kormány mintegy 15 milliárd euró összegű, hároméves elővigyázatossági megállapodást szeretne kötni.

"Érdekeltek vagyunk abban, hogy a megállapodást a lehető legrövidebb időn belül megkössük, de erre reálisan kora ősz folyamán lehet számítani" - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki június 1-jétől az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter lesz.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi költségvetési intézkedésekkel biztosítható az idei és a jövő évre vállalt hiánycél, ami egyben azt is jelenti, hogy a Magyarország ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszűnik.

A kérdésre, hogy van-e a kormánynak vészforgatókönyve egy esetleges elhúzódó európai recesszió esetére, Varga azt mondta: a jelenlegi ideges piaci hangulatban minden eshetőségre fel kell készülni, de a kormány alapforgatókönyve szerint az év közepétől némi javulás bontakozhat ki az euróövezeten belül, ami segítheti a magyar növekedést is.

[Forrás: hirado.hu]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria