Home » Hírek » Románia » Victor Ponta: mindenki mondjon le!

Victor Ponta: mindenki mondjon le!

Victor Ponta miniszterelnök javaslatot tesz Traian Băsescu államfőnek arra, hogy mindketten mondjanak le, lehetővé téve ezzel az előre hozott parlamenti és államfőválasztások megrendezését. Ezt maga Ponta jelentette be vasárnap este az egyik hírtelevízióban.

jelenleg kormányon levő Szociálliberális Unióhoz (USL) közel álló Antena 3 csatornának nyilatkozva a kormányfő úgy vélte, Băsescunak be kell látnia, hogy nyolc és fél év után a hatalom nem kizárólag az övé, hanem azoké, akikre az emberek bízzák azt.

„2004-ben megválasztották, 2009-ben újraválasztották, azt most ne firtassuk, hogyan és hány intézmény közreműködésével. Most már azonban az emberek nem akarják Traian Băsescut. Az elnök a „ha ti nem akartok engem, akkor sem távozom, hanem maradok és mindenkit tönkreteszek, aki nem ért egyet velem” helyzetben van. Ez azonban nem működik” – szögezte le a miniszterelnök, akinek plágiumügye miatt – a gyanú szerint doktori disszertációjának jelentős részét, az egyetemi címeket hitelesítő, és ezen megállapítása miatt pénteken fel is oszlatott testület szerint 85 oldalt – egyre többen követelik a lemondását.

A miniszterelnök megjegyezte: beleegyezne abba, hogy az államfő ismét induljon a tisztségért, ugyanakkor úgy vélte, nem kerülne be a második fordulóba. „Dan Diaconescu jutna a második körbe, ha Crin Antonescu nem nyeri meg az első fordulót, amit nem hiszek” – mondta Ponta. Mint arról beszámoltunk, Băsescu korábban jelezte, hajlandó lenne lemondani, de csak akkor, ha a kormányoldal elfogadja az alkotmánymódosítást, azt, hogy a parlamentet egykamarássá és háromszáz főssé alakítsák.

A miniszterelnök kitért az Alkotmánybíróság szerdai ítéletére is, amelyben alkotmányellenesnek minősítette az USL által kezdeményezett új, egyszerű többségi, egyfordulós egyéni választókerületes választási rendszert. Szerinte az „érthetetlen” ítélet, amelyhez az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) „szűkagyúsága” vezetett (mint ismeretes, a törvényt a PDL támadta meg az Alkotmánybíróságon) oda vezet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt Dan Diaconescu populista Néppártja lesz (PPDD). Ponta elmondta, tárgyalást kezdeményez a PDL új elnökével, Vasile Blagával, abban a reményben, hogy nyitottabb lesz, mint elődje, Emil Boc volt. „Azt hiszem, nincs nagyobb ostobaság, mint amit a PDL elkövetett, amikor megóvta a választási törvényt” fogalmazott Ponta. Ioan Ghişe nemzeti liberális párti szenátor erről egyébként a hétvégén úgy nyilatkozott, az USL az alkotmánybírósági ítélet indoklására vár ahhoz, hogy eldöntse, mit lépjen az ügyben. Úgy vélte, megtörténhet, hogy a mostani rendkívüli ülésszakban napirendre tűzik a törvény ismételt vitáját.

Harc Anastase ellen

Victor Ponta az interjúban azt is elmondta, az USL továbbra is küzd Roberta Anastase elmozdításáért a képviselőház éléről, ez azonban a parlament feladata. Szerinte Anastasénak felelnie kell a román parlamentben az elmúlt húsz évben elkövetett legsúlyosabb cselekedet, a csalás miatt, amit 2010 őszén, a nyugdíjtörvény végszavazásakor követett el. Mint ismeretes, Anastase akkor a kézfelemeléses voksolás után megállapította, hogy a jogszabályt elfogadták, holott az ülésteremben nem volt jelen a határozatképességhez szükséges elegendő számú kormánypárti honatya.

Plágiumügy: nincs lemondás

A kormányfő azt is leszögezte, nem hajlandó lemondani plágiumügye miatt, és megismételte azon vádját, miszerint az egyetemi diplomák és címek hitelesítésére hivatott szaktestületet valójában a PDL irányította, amikor pénteken arra a következtetésre jutott, hogy a miniszterelnök doktori disszertációja megírásakor másolt. „Rengeteget dolgoztam a doktori disszertációmon, és nagyon büszke vagyok rá. Ez politikai mocskolódás” – jelentette ki Ponta. Közölte, nem használja doktori címét, de lemondani sem kíván róla, mivel – szerinte – a disszertáció megírásakor hatályos összes szabályt betartotta. Mint ismeretes, a szaktestület pénteken a plágiumvádak beigazolódásának megállapítását követően a doktori cím visszavonását kérte az oktatási tárcától. Liviu Pop ügyvivő miniszter azonban még a döntés kihirdetése előtt feloszlatta a testületet, és úgy vélte, nem állt jogában a plágiumügyet vizsgálni, sőt Ponta kérhet erkölcsi kártérítést a tanács tagjaitól.

PDL: Pota elterelné a figyelmet

A kormányfő által mondottakra a PDL több vezető politikusa is reagált. Vasile Blaga pártelnök szerint ez történik, ha „gyerekek kezébe adjuk az ország irányítását.” „Ponta újabb petárdát dobott el, aminek egyértelműen az a célja, hogy elrejtse a saját mocskét, és ne kelljen a lopásra, vagyis a plágiumra vonatkozó vádakra válaszolnia” – hangoztatta a politikus. Cezar Preda, a párt első alelnöke tegnap úgy vélte, a PDL „sokkal nyitottabb elméjű, mint Ponta és az USL, és nem vesz figyelembe olyan politikai forgatókönyveket, amelyek nincs közük a jelenlegi helyzethez. Leszögezte: az őszi parlamenti választásokon a PDL mellett az összes jobbközép politikai és civil szervezet egységesen lép majd fel „a szocialista USL-tömb ellen.” A párt másik első alelnöke, Cristian Preda szerint Ponta kezdi felfogni, hogy kormányfői mandátuma jóval rövidebb is lehet annál, amit két hónappal ezelőtti kinevezésekor várt.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria