Home » Hírek » Erdély » Visszatért Kolozsvárra Sissi

Visszatért Kolozsvárra Sissi

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériuma államtitkárának jelenlétében került leleplezésre Erzsébet királyné, Sissi mellszobra a kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Püspökség udvarán május 11-én.  

A Stróbl Alajos alkotta eredeti mellszobor mását leleplezés után Ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök szentelte fel és helyezte el. „Mi evangélikus magyarok úgy köszöntjük egymást és kedves ismerőseinket, hogy Erős vár a mi Istenünk! Kívánom, hogy ilyen zűrzavaros időben olyan erős váraink legyenek, mint amilyen Erzsébet királyné volt a magyarok számára a Bach-korszakban. Erzsébet fegyvere egyedül a szeretet volt, amely segítségével megtörtént a csoda: az addigi riválisok, az uralkodó és a magyar nemzet megbékéltek egymással. Őfelsége példája azt mutatja meg nekünk, ma élőknek, akkor sem lehetetlen a megegyezés, amikor egymásnak feszülnek a kedélyek; a falakat le lehet bontani, meg lehet találni a közös utat, ki lehet békülni."  – fogalmazott ünnepi beszédében Adorjáni Dezső Zoltán. 

Németh Zsolt, magyarországi államtitkár beszédében Alexander Dubceket, a prágai tavasz kulcsfiguráját, egykori csehszlovák vezetőt parafrazálva  úgy fogalmazott: az uralkodó Ferencz József felesége saját korában az emberarcú dualizmust valósította meg. „Sissi saját királyné voltát kényszerként élte meg, megfosztották anyaságától. A magyarság akkor gyakorlatilag az autonómiáját akarta kivívni Ausztriával és a Habsburg-dinasztiával szemben, így nem volt nehéz Sissinek azonosulni a magyar nép törekvéseivel. Ez Erzsébet királyné személyének üzenete. Emellett van egy politikai üzenete Sissi személyének, éspedig az, hogy lehet a magyarok mellett élni, amennyiben kielégítik a magyarság jogos igényeit.”  – hangsúlyozta ki Németh Zsolt. A politikus úgy fogalmazott, hogy ma különös aktualitása van Romániában egy „emberarcú magyarságpolitikának", és reményét fejezte ki, hogy ezt az aktualitást felismeri a jelenleg hatalmon lévő román kormány és a román politikusok is. 

Kötő József parlamenti képviselő úgy fogalmazott, hogy Erzsébet királyné példamutató lehet  ma is: a fölösleges hatalmi harcok helyett inkább az egymáshoz közelítésre, a párbeszédre, a megbékélésre  kell fektetni a hangsúlyt.

Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei alelnöke, a szoborállítás megálmodója a szoboravatáson köszönetét fejezte ki mindazok iránt, akik segítettek a munkában. „Azt hiszem, hogy az, hogy Sissi szerette a magyarokat egy dolgot biztos jelent: azt, hogy szerethetők vagyunk. A mai szoborállítás pedig azt is jelzi, hogy a magyarok nem hálátlanok, tisztelettel és szeretettel emlékeznek meg azokról, akik szerették a magyar népet és nyitottsággal fordultak felé."  – fogalmazott Gergely Balázs. Mint azt beszédében kifejtette, reményei szerint a páratlan szépségű mellszobor egy-két éven belül visszakerül eredeti helyére, a Fellegvár alatti sétányra. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria