Zilah

2012. 4. 24.
Megosztás:

Zilahon április 21-én, szombaton tartották a Bálványosi Intézet által szervezett Erdélyi Közszolgálati Szabadegyetem képzéssorozatának első rendezvényét.
A rendezvényen résztvevő mintegy 50 személy a Néppárt Szilágy megyei szervezeteinek a leendő tanácsos- illetve polgármester jelöltjei voltak. A résztvevők között többségben voltak azok, akik most első alkalommal vállalnak önkormányzati szerepet.

Kora reggel Tunyogi Tímea, a Néppárt zilahi elnöke és Elekes Kinga, a Néppárt Szilágy megyei gazdasági felelőse interaktív kommunikációs műhelygyakorlatot tartott a résztvevők bevonásával, így a képzés tulajdonképpen ismerkedéssel és a résztvevők elvárásainak azonosításával kezdődött.

Ezt követően Lukács Levente, a Néppárt szilágysági kampányfőnöke és zilahi alelnöke előadást tartott a Néppárt közéleti helyzetképéről, felhívva a figyelmet, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt bár fiatal politikai pártként van számontartva, mégis történelmi múlttal rendelkezik. Kós Károly és Makkai Sándor a Trianoni békeszerődés után idehaza megalakítják az Erdélyi Magyar Néppártot, mindezért még nagyobb tisztelettel és igazsággal kell a jelenlegi Néppártnak Erdély-központú politikát folyatatni, szem előtt tartani az itt élő magyarok akaratát és törekedni ennek érvényre juttatására. Véleménye szerint az erdélyi magyar politizálása romokban hever, így a Néppárt fiatal politikusainak a romokból kell újjáépíteniük az Erdély központú politizálást. Előadása során kitért Tőkés László püspök és európai parlamenti képviselő személyére, hangoztatva, hogy a püspök úr személye az érték és mértékadó “intézménye” az Erdélyi Magyar Néppárt fiatal politikusainak. “Mindannyiuknak kötelessége és feladata azzal az odaadással és magyar lelkülettel dolgozni, mint, ahogyan azt Tőkés László képviselő úr teszi néhány évtizede. Célunk nem más, mint egy új politikai egységet kialakítani, amely hatékonnyabban és tisztességesen képviseli a szilágysági, partiumi, Erdélyben élő magyarok ügyét.” Előadása további részében felhvíta a figyelmet arra, hogy idehaza, Szilágyságban, a Néppárt politikusai csupán olyan ígéreteket tegyenek, amiket meg is tudnak majd valósítani.

Dukász Magor, a TDM külügyi alelnöke, TEMISZ választmány tag, informatkus, Politikai kommunikáció című előadásával úgyszintén felkeltette a jelenlévők érdeklődését. Hasznos tanácsokat fogalmazott meg a jövendőbeli politikusok számára a beszédstílust, a megjelenést és a viselkedést illetően.

Kampányterv címmel Csomortányi István, a Néppárt Partium régió szervezési igazgatója, tartott előadást kora délután, rögtön az ebédszünet után. Hasznos kampányfogásokat osztott meg az ottlévőkkel, és felhívta arra is a figyelmet, hogy a kampány időszakában miként lehet minél hatékonyabban dolgozni. Előadásába belefoglalta azt is, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt nemcsak a kampány időszakában lesz az emberek között, hanem az elkövetkezendő pár évtizedben is.

Rhédey Emília, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyhídi szervezetének elnöke és egyben polgármesterjelöltje önkormányzati tapasztalatait osztotta meg velünk, ugyanis több mint tíz éves poltikai múlttal rendelkezik, többek között 2000 és 2004 között Székelyhíd alpolgármestere volt.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere - aki 2004-től vezeti a megyeszékhelyt - szintén önkormányzati tapasztalatairól beszélt, és számos, gyakorlatias példákkal alátámasztott tanácsot adott, amelyet a kampány során felhasználhatunk.

A képzést Domokos Orsolya, a Prisma Egyesület szakembere kommunikációs műhelygyakorlattal zárta, amely szintén igen érdekesnek és hasznosnak bizonyult. Különböző szerepekbe bújhattak a résztvevő jelöltek, kipróbálhatták magukat polgármesterként vagy tanácsosjelöltként, kínos sajtókérdésekre reagálva.

Mindent összevetve, hasznosnak és sikeresnek könyveltük el a képzést, a részvevők pozitív visszajelzései is ezt bizonyítják. Reményeink szerint az itt szerzett tudást hasznosítani tudja minden résztvevő az elkövetkező időszakban. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria