Home » Hírek » Erdély » A KMAT is támogatja a Székelyek nagy menetelését

A KMAT is támogatja a Székelyek nagy menetelését

2013. 10. 21.
Megosztás:

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) továbblépést szorgalmaz a kisebbségügyi európai polgári kezdeményezések elutasítása nyomán, kiemelt fontosságúnak tartja a külhoni magyarok részvételét a 2014-es magyarországi választásokon, közös fellépést tart szükségesnek a magyarellenesség és a gyűlöletbeszéd fokozódása tekintetében, elutasítja a román és a szlovák kormány magyar közösségek számára kedvezőtlen régiósítási törekvéseit, ugyanakkor támogatja a Székelyek nagy menetelését és határozottan ellenzi a Kárpát-medencében tervezett veszélyes bányaberuházásokat.

A KMAT is támogatja a Székelyek nagy menetelését

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre tér ki a KMAT és a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának Autonómia Albizottsága együttes ülésének zárónyilatkozata, amelyet a szlovéniai, muravidéki Gyertyánoson fogadtak el október 18-án. Az ülésen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT és egyben a KMAT elnöke és Sándor Krisztina ügyvezető elnök képviselte, míg az Erdélyi Magyar Néppárt nevében Toró T. Tibor elnök vett részt a tanácskozáson.

Tőkés László elmondta, miután a nemzeti kisebbségekre vonatkozó európai polgári kezdeményezéseket sorra elutasították, nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbségpolitika terén gyökeres változásra van szükség az Európai Unió szintjén, hiszen Európa összlakosságának 10 százalékáról van szó. Ezért további kezdeményezéseket kell benyújtani, és határozati javaslatot kell előterjeszteni az Európai Parlamentben – tette hozzá.

Az EMNT elnöke szerint nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok éljenek és élhessenek a magyarországi országgyűlési választáson való szavazás lehetőségével, ezért a kárpát-medencei magyar politikai pártnak és szervezetnek mozgósítania kell a honosított magyarokat.

Sándor Krisztina és Toró T. Tibor ezzel kapcsolatban leszögezték: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt kiveszi a részét mind a regisztrációban, mind pedig a mozgósításban. A regisztráció egy új intézmény a honosított külhoni magyarok számára, ezért az embereknek segíteni kell, hogy élhessenek szavazati jogukkal – hangzott el. Az EMNT ügyvezető elnöke és a Néppárt elnöke azt is hangsúlyozta, hogy az október 27-re tervezett Székelyek nagy menetelése nagyon fontos kezdeményezés, mindkét szervezet részt vesz a megszervezésében, és a KMAT-nak is támogatnia kell azt.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria