A koronavírus miatt módosítani kell a választási törvényt

Függetlenül a helyhatósági választások dátumától, módosítani kell a választási törvényt a jelenlegi járvány miatt. Ennek értelmében olyan intézkedéseket kell hoznia a parlamentnek, amely lehetővé tesz az állampolgárok számára egy olyan módszert, amellyel a fizikai kontaktus mellőzésével, vagy annak jelentős csökkentésével adhatják le voksaikat. Erre a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében van szükség.

A betegség miatt kialakult szükséghelyzet miatt az Állandó Választási Hatóság (AEP) igénylést nyújtott be a parlamenti frakciók számára  az önkormányzati választások időpontjának kijelölésével kapcsolatosan, amelyben arra kérik a honatyákat, hogy fogalmazzanak meg módosító javaslatokat. Az AEP elnöke szerint csekély esély maradt arra, hogy rendes időben megtarthassák a helyhatósági választásokat. Az alsóház vezetőségéhez intézett átiratában Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök rámutat, a koronavírus-járvány miatt a helyhatósági választások rendes időben való megszervezése „majdnem lehetetlen küldetésnek” számít, sőt az év végén esedékes parlamenti választások megszervezése is bizonytalan. Az AEP elnöke azt nyilatkozta, hogy amennyiben június 28-án lennének a helyhatósági választások, az ezek előkészítéséhez és megszervezéséhez szükséges kormányhatározatoknak legkésőbb április 13-án érvénybe kellene lépniük.

Az AEP elnöke leszögezi, függetlenül attól, hogy a választások halasztása vagy rendes időben való megszervezésük mellett döntenek, módosítani kell a választási törvényt olyan alternatív eljárások bevezetésével, amelyek felválthatják a választási folyamat során nélkülözhetetlen, de fizikai kontaktust feltételező műveleteket.

Mituleţu-Buică hangsúlyozza továbbá, ahhoz, hogy elfogadják a választási folyamatot a koronavírus-járvány meghatározta helyzethez igazító jogszabályokat, legalább 3-6 hónapra van szükség, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha április 13-a után jelölik ki a helyhatósági választások dátumát, meg kell hosszabbítani a jelenleg tisztségben levő helyi hatóságok mandátumát, ami szintén csak törvénnyel lehetséges.

Az AEP elküldött egy törvénytervezetet is a parlamentnek, amelyben azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a polgármesterek, helyi tanácsok, megyei tanácsok és megyei tanácselnökök mandátumát, és a szükségállapot feloldása után legtöbb hat hónapon belül tartsák meg a helyhatósági választásokat.

(Forrás: agerpres.ro)

Megosztás