A Néppárt Országos Választmánya megerősítette az MPP-vel való egyesülésről szóló korábbi döntést

Székelykeresztúron ülésezett az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya, ahol tisztújításra is sor került és a testület új elnökévé választották Bálint Józsefet, a Néppárt Kovászna megyei elnökét. A tanácskozás helyszíne jelképes, hiszen az őszi önkormányzati választások során a Néppárt és a Magyar Polgári Párt összefogásából létrejött Erdélyi Magyar Szövetség egyik fontos sikerének helyszíne az udvarhelyszéki város. A választmány ülését eszerint az EMSZ színeiben indult és győzelmet aratott új helyi polgármester, Koncz Hunor-János köszöntötte elsőként.

A jelenlévő választmányi tagok egyhangúlag megerősítették a Néppárt és az MPP fúziós szándékát, valamint annak ütemére vonatkozó korábbi döntésüket pontosították, mivel a koronavírus-járvány a két párt egyesítésének menetrendjét is módosította.

Csomortányi István, a Néppárt elnöke helyzetértékelőjében elmondta: fontos eredmény, hogy az erdélyi magyar nemzeti tábor minden nehezítő körülmény ellenére megőrizte korábbi pozícióit. „Az őszi önkormányzati választások eredményeként az Erdélyi Magyar Szövetség 15 különböző településen adott polgármestert vagy támogatott győztes független jelöltet. Így vezeti a következő négy évben a Néppárt által jelölt EMSZ-es polgármester Székelykeresztúr és Szentegyháza városokat, illetve Esztelneket vagy épp a Bihar megyei Hegyközcsatárt. Az előttünk álló négy évben, ahogyan a választási kampány alatt is hangoztattuk, a szűkülő bukaresti magyar mozgástér miatt, valamennyi magyar vezetésű önkormányzat egy-egy védőbástyája lesz közösségünknek. Éppen ezért számunkra a munka legfontosabb terepét erdélyi településeink jelentik, ahol felkészült és tisztességes vezetőket sikerült tisztséghez juttatnunk. A Néppárt megújult, területi szervezeteink élén és az önkormányzatokban a sokat próbált és több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáink mellett már az új generáció tagjai vannak többségben, így elmondhatjuk, komoly reményekkel tekinthetünk a jövőbe” – hangsúlyozta Csomortányi István. „Fontos eredmény, hogy az EMSZ és az RMDSZ között aláírásra került megállapodás igazolta az új magyar egység megteremtésére tett erőfeszítéseinket, hiszen ez nem csupán az előttünk álló parlamenti választásokról szól, hanem a következő évek erdélyi magyar–magyar kapcsolatainak jó irányba fejlődéséről, egyúttal kitartást kell kívánnunk Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József kollégáinknak, akik december 6-án az EMSZ-et képviselik az összmagyar parlamenti jelöltlistákon” – zárta felszólalását az EMSZ társelnöke.

A Néppárt Országos Választmányának tagjai végezetül döntést hoztak a szervezési és működési szabályzat kiegészítéséről, így a koronavírus-járvány miatti közegészségügyi helyzetre való tekintettel, az elkövetkezőkben az online térben is lehetőség nyílik a szabályozott működésre.

Megosztás