A szabadság és az önrendelkezés mindenkinek jár!

A hétvégén a dél-tiroli Szabadság Párt Bozenben megszervezett éves közgyűlésén vett részt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.

A politikus beszédében, valamint az Európai Szabad Szövetség elnökségének nevében is az európai önrendelkezés-pártiak egyik legstabilabb erejének nevezte a dél-tiroli Szabadság Pártot.

„Európában több történelmi döntésnek, mi határon túlra szorult közösségek visszük a fájdalmát, éppen ezért nem túlzás az önrendelkezés és az autonómia eszközeit alkalmazni. Az önök helyzete, bár biztos nem tökéletes, de több szempontból példa számunkra, mi ugyanis azért harcolunk, hogy hasonló autonómia-rendszert építsünk ki, mint amilyen itt, Dél-Tirolban van. Azért kezdtünk politizálni, mert számunkra a magyar nemzet egységes és tudom, hogy az önök szívében is egyetlen Tirol létezik, amely Európa szerves régiója, bárhogyan is hozta a sors. Azt kívánom, tartsunk ki, mert rövidesen ránk fog mosolyogni a Nap” – zárta köszöntőbeszédét Szilágyi Zsolt.

A Dél-Tirol fővárosában, Tirolban, a Maretsch-kastélyban megtartott rendezvény nyitányaként az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi felelőse a magyarországi könnyített honosítási eljárásról, illetve a határon túli szavazati rendszerről tartott előadást, amelyben kitért a térség más államainak gyakorlatára is. Mint mondta, ahogyan a szerb, a horvát és a román külhoni állampolgárok, úgy a magyarok is megteremtették a külhoni szavazás lehetőségét. A szakmai tanácskozás összegzését a Küldöttgyűlés elé terjesztő Cristian Kolmann azzal zárta a fórumot: a magyar modell működhetne náluk is, ha Ausztria hasonlóképpen módosítaná állampolgársági törvényét, mint azt Magyarország tette.

Szilágyi Zsolt Eva Klotz asszonnyal is találkozott, aki több évig volt az Európai Szabad Szövetség vezető politikusa, és akinek családja sokat szenvedett az autonómia kivívásáért folytatott küzdelmet követő retorziók miatt. Szilágyi Zsolt gratulált a rendezvényen jelen lévő Gudrun Kofler képviselőasszonynak, akit a történelmi Tirol fővárosában, Insbruckban választottak meg képviselőnek. Sven Knoll és Myriam Atz-Tamerle dél-tiroli képviselőkkel, illetve a ladinok képviselőivel pedig az olaszországi nemzeti régiók és nemzeti közösségek jövőbeni esélyeiről egyeztetett. Szilágyi Zsolt rámutatott: Olaszország sajátos helyzetben van, ugyanis a napokban megalakuló olasz kormányban Roberto Calderoli személyében a régiók ügyének és az autonóm területeknek külön minisztere van. „Romániának sokat kell még változnia, hogy ezt elérjük” – értékelte a kialakult helyzetet a néppárti politikus.

Megosztás