Az EMNP európai szövetségeseivel közösen kéri az Európai Bizottság beavatkozását a magasba szökő energiaárak megfékezéséért

Október 15-16. között tartotta éves kongresszusát az európai regionalistákat és autonomistákat tömörítő Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA), melynek 2015 óta az Erdélyi Magyar Néppárt is teljes jogú tagja. A Brüsszelben szervezett eseményen jelent volt Szilágyi Zsolt, a Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője is.

A tanácskozás résztvevői határozatot fogadtak el, melyben arra kérik az Európai Unió tagállamainak kormányait és az Európai Bizottságot, hogy – az EU polgárainak jogait tiszteletben tartva – az energiához való hozzáférést közös értékként és az emberi szabadságjogok kiteljesedéséhez elengedhetetlen eszközként kezeljék. A küldöttek indítványozták: az Európai Bizottság tartsa tiszteletben a tagállamok energetikai szuverenitását, a tagállamok kormányai pedig lépjenek fel annak érdekében, hogy a többszörösére nőtt energiaárak ne a magáncégek és multinacionális energiaszolgáltatók profitját növeljék, hanem olyan megoldások kidolgozására törekedjenek, melyek normalizálják az energiapiacon kialakult, brutális méretű drágulást.

Az előterjesztés vitájában Szilágyi Zsolt rámutatott: Romániában is többszörösére nőttek az energiaárak, a román kormány erre adott válaszintézkedése pedig (az alacsony jövedelműek energiaszámláinak kompenzációja) nem tekinthető fenntartható megoldásnak, noha rövidtávon kétségtelenül segítséget jelent. „Látnunk kell, hogy a romániai gazdasági viszonyok közepette az energiafogyasztók egyharmada nem kaphat hosszútávon állami segélyt a számlák kifizetéséhez, ezért a kormánynak azon kellene dolgoznia, hogy normalizálja az energiapiac elszabadult árait” – jelentette ki a néppárti politikus.

Az EFA-kongresszus munkálatainak rendjén elfogadták Szilágyi Zsolt javaslatát, melynek lényege a Nyugat-Balkán mihamarabbi EU-integrációjának szorgalmazása. A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet: a nagyvállalkozások befektetései komoly környezetvédelmi veszéllyel járhatnak a térségben, éppen ezért az EU-nak sokkal szorosabb partnerségben kellene együttműködnie nem csak Szerbiával, hanem a Nyugat-Balkán más országaival is.

Lorena López de Lacalla, az Európai Szabad Szövetség elnöke videóüzenetben köszöntötte az Erdélyi Magyar Néppárt szintén ezen a hétvégén ülésező Országos Küldöttgyűlését. „Célunk, hogy mások is tiszteljék hagyományainkat, hogy Európában ne legyenek politikai foglyok, s örömömet fejezem ki azzal kapcsolatban, hogy sikerült összegyűjteni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírásokat. Mint eddig, úgy ezután is támogatjuk önöket, folytassuk a közös munkát, hiszen az EFA a mi közös családunk” – mondta a Néppártnak címzett köszöntőjében az EFA elnöke.

Megosztás