Becsületsértés vádja – feljelentés az illyefalvi polgármester ellen

Becsületsértésért jelentette fel Fodor Imrét, Illyefalva jelenlegi polgármesterjelöltjét az Erdélyi Magyar Szövetség. A politikus azt állította, a pártszövetségnek szerepe volt a község román polgármesterjelöltjét (Népi Mozgalom Pártja) támogató aláírások gyűjtésében és azok meghamisításában. Az EMSZ politikusai elmondták: a feljelentést visszavonják, ha Fodor Imre nyilvánosan bocsánatot kér.

Fodor Imre, RMDSZ-es illyefalvi polgármesterjelölt, az ügyészségre benyújtott feljelentésében azzal vádolta – alaptalanul – az EMSZ helyi politikusait, hogy közrejátszottak a román polgármesterjelöltet, Iancu Nicolaét támogató aláírások gyűjtésében és meghamisításában. Az EMSZ képviselői sajtótájékoztató keretében utasították vissza a szövetséget ért vádakat.

Bálint József, a megyei testület koordinációs vezetője, nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogyan már a kampány elején rágalmazással igyekeznek beszennyezni és hátráltatni a pártszövetség tagjainak munkáját. Hozzátette, feltett szándékuk minden rosszindulatú megnyilvánulás ellen fellépni, és a jelenlegi esetben sem tesznek kivételt. Komán László, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje és Benkő Árpád, a Magyar Polgári Párt illyefalvi szervezetének elnöke szintén alaptalannak tartja Fodor Imre vádját, és határozottan cáfolják, hogy a szövetségnek bármi köze lenne a kialakult helyzethez. Egyöntetűen hangsúlyozták: a cél a tiszta és tisztességes verseny, valamint kampány. Benkő Árpád elmondása szerint valóban találhatóak olyan kézjegyek az aláírások között, melyek tulajdonosairól utólagos ellenőrzés útján bebizonyosodott, hogy hosszú ideje nem tartózkodnak az országban. Emellett kiderült, hogy az egyik aláírásgyűjtő neve nem szerepel a választói névjegyzékben, így a polgármester azon állítása, miszerint abból az anyagból érkeztek a szignók a támogatói listára, érvényét veszti. Az EMSZ tagjai továbbá igazolták a választói névjegyzék hétfő reggeli kikérését, ezt azonban csak saját használatra tették. Kulcsár-Terza József, RMDSZ-es parlamenti képviselő, tisztességtelennek tartja a polgármester megnyilvánulásait, hiszen olyan alakulat fele irányul, mely tagjainak értékrendje a helyén van, nem csalnak vagy hazudnak, illetve ugyanilyen elvárásokkal vannak az ellenféllel szemben is.

A sajtótájékoztató résztvevői sajnálatosnak nevezték a történteket, s elmondták: vannak információk arra vonatkozóan, hogy Fodor Imre „mocskos versenyre készül”.

Megosztás