Biztosítani kell az erdélyi magyar politikai pluralizmust!

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismert nevén a Tusványos) ugyan idén is elmaradt, ám szervezői gondoskodtak arról, hogy a koronavírus-járvány ne szabjon gátat a nemzetpolitikai párbeszédnek, a nemzetben való, Kárpát-medencei együttgondolkodásnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen rendezték meg július 22–25. között a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet „Restart-Renewal – Újraindítás-megújulás” mottóval. A rendezvénysorozat egyik, Tusványosról már jól ismert, programpontja volt a külhoni pártelnökök kerekasztal-beszélgetése, mely során felszólalt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke is.

Felszólalása elején a Néppárt elnöke kiemelte: egy nappal korábban sajtótájékoztató keretében is tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy az Erdélyi Magyar Szövetséget alkotó Néppárt és a Magyar Polgári Párt is támogatja azt az anyaországi népszavazási kezdeményezést, melynek célja a gyermekvédelem. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a népszavazás sikeres legyen, s a lehető legtöbb erdélyi magyar állampolgár részt tudjon venni rajta. Számunkra ugyanakkor nem kérdés, hogy öt nemmel fogunk szavazni a feltett kérdésekre” – jelentette ki Csomortányi.

A politikus beszámolt az elmúlt két év főbb román belpolitikai eseményeiről, külön is kitérve az önkormányzati és parlamenti választások eredményeire. „Az erdélyi magyarság egy országnyi, Észtországgal megegyező méretű közösség, így érthető, hogy az egység iránti igény mellett létezik a politikai pluralizmus iránti is. Ennek megfelelően minden olyan esetben, amikor a verseny nem veszélyezteti a magyar képviseletet – így például az önkormányzati választás megannyi helyszínén, a tömbmagyar területeken –, lehetőséget kell teremteni arra, hogy a jó jelöltek közül a legjobbat válassza meg az erdélyi magyar közösség, a parlamenti választás alkalmával pedig, ha csak egy mód van rá, meg kell teremteni az együttműködés feltételeit. Legutóbb is ez történt, s az együttműködésnek meglett az eredménye: a magyarság ma kormányzati tényező Romániában, s ennek eredményeit többé-kevésbé látjuk is” – mondta Csomortányi. A pártelnök elmondta: a Néppárt szempontjából az önkormányzati választás egyértelmű sikerként könyvelhető el, hiszen olyan fontos székelyföldi városok élére is néppárti polgármester került, mint például Székelykeresztúr vagy Szentegyháza. Csomortányi ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a szórványvidéken kritikus a magyarság helyzete, hiszen olyan fontos megyei közgyűlések esetében veszett el a magyar képviselet, mint Brassó vagy Máramaros megye és egy sor megyei jogú város is elestt, Temesvár, Vajdahunyad, Aranyosgyéres és Brassó, holott ezeken a helyszíneken épp a kettős indulás elkerülése végett nem indult az Erdélyi Magyar Szövetség. „Érdemes lenne az elkövetkező időszakban a szórvány megmentésére, mint közös feladatra tekintenünk, hiszen csak így, együttes erővel állítható meg közösségünk közképviseletének a rohamos gyengülése” – jelentette ki a pártelnök.

A parlamenti választásokat megelőző, valamint az azt követő magyar-magyar együttműködés kapcsán Csomortányi nehezményezte, hogy bár az Erdélyi Magyar Szövetségnek komoly szerepe volt abban, hogy létrejöjjön az összefogás, szinte kivétel nélkül valamennyi helyszínen, ahol lehetett csak lehetett, együtt kampányoltunk, példának okáért Háromszéken a néppártos vezetésű Esztelnek község hozta a legmagasabb részvételi arányt, a választások után azonban a kormányzati szerepvállalás megannyi kérdése kapcsán mégsem egyeztettek velük, szakembereiket pedig nem vonták be a munkába. „Bízom benne, hogy e jelenleg is fennálló helyzet orvosolható, s ha késve is, de megkezdhetjük a ténylegesen közös munkát” – mondta a Néppárt elnöke.

Felszólalása zárásaként Csomortányi elmondta: folyamatban van a Néppárt és az MPP fúziója, s így minden valószínűség szerint hamarosan három helyett már csak két magyar párt lesz Erdélyben, az Erdélyi Magyar Szövetség megalakulásával pedig továbbra is biztosított lesz az erdélyi magyar politikai pluralizmus.

Megosztás