Borboly Csabának azonnal le kell mondania a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban történtek miatt!

Amint arról a közvélemény is értesülhetett, három beteg elveszítette a látását az egyik szemére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, miután a szemészeti osztályon súlyosan megfertőződtek. A kialakult helyzet miatt az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete azonnali lemondásra szólítja fel Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy Hargita Megye Tanácsának első embere a megye vezetését elsősorban a közösségi médiában tartja célravezetőnek. Nem telhet el úgy hét, hogy ne szembesülnénk az újabb és újabb sikerpropagandával, az élő bejelentkezéseken keresztül harsogott, valósnak vélt, ám a mindennapokban alig vagy egyáltalán nem érzékelhető megvalósításokkal. Borboly Csaba és az általa vezetett megyei tanács, mely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartója is, most azonban átlépett egy határt: a sorozatos mulasztások következményeként több ember is maradandó egészségkárosodást szenvedett. E tényt semmiféle sikerpropaganda és kommunikációs trükk nem fedheti el.

A kialakult helyzet eredményeként követeljük az elmúlt tíz év kórházi fejlesztéseinek és közbeszerzéseinek azonnali felülvizsgálatát, valamint a vizsgálati eredmények nyilvánossá tételét! Az elmúlt években másról sem hallottunk, mint a szóban forgó kórház fejlesztéséről, mi több, a sajnálatos esetet követően Borboly Csaba nem átallott olyan kijelentést tenni, miszerint „kórházunk nagyon jól működik”. Egy ilyen helyzetben el sem tudjuk képzelni, mit jelentene Borboly Csaba elképzelései szerint egy rosszul működő kórház.

Követeljük továbbá az eset széleskörű kivizsgálását, a felelősök megállapítását, valamint a megfelelő szankciók meghozatalát! E vizsgálat szükségszerűen ki kell terjedjen a kórház teljes vezetőségére, valamint Hargita Megye Tanácsának vezetőtanácsi tagjaira is.

Meggyőződésünk, hogy az a legkevesebb elvárható a Borboly Csaba vezette megyei tanácstól, hogy – a kórház fenntartójaként, áttételesen pedig a páciensek megkárosítójaként – ajánljon fel az elszenvedett egészségkárosodással arányos anyagi kártérítést. Ebben az esetben nem elegendőek az üres, közösségi médiában és élő bejelentkezésekben puffogtatott frázisok: konkrét és azonnali cselekvésre van szükség minden téren!

Végezetül pedig elfogadhatatlannak és egyben felháborítónak tartjuk Borboly Csabának az ügyben tanúsított magatartását. A megyei tanácselnök maga elismerte saját felelősségét a ügy kommunikációjának terén (noha beszédes, hogy az elnök úr még ebben az esetben is kizárólag a kommunikációra képes fókuszálni), s épp ezért az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének nevében felszólítjuk: bizonyítandó, hogy képes még valódi felelősségvállalást tanúsító vezetőként cselekedni, azonnal mondjon le tanácselnöki funkciójáról!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete

Megosztás