Csomortányi: „A parlamenti választások során kulcsfontosságú lesz a teljes körű magyar–magyar párbeszéd megteremtése!”

Nagyváradon tartott sajtótájékoztató keretében értékelte az önkormányzati választások eredményeit Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke.

„Köszönet mindazoknak, akik vasárnap magyar pártra adták szavazatukat, és külön is köszönetemet fejezem ki azoknak, akik az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeit támogatták. A tegnapi választásnak két tétje volt: az erdélyi magyar közösség részvételi arányával erőt kellett felmutatnunk, valamint be kellett bizonyítanunk, hogy az erdélyi önkormányzatiság kapcsán a választás szabadságának több évszázados hagyománya van, melyről nem mondhatunk le” – kezdte mondandóját Csomortányi István. A Néppárt elnöke gratulált a választások során tisztséget szerzett jelölteknek, külön is kiemelve Soós Zoltánt, aki a Néppárt által is támogatott független jelöltként lett Marosvásárhely polgármestere. „Soós győzelme joggal nevezhető történelminek, s hátterében ott van az a tény is, hogy jelölésének első pillanatától támogattuk őt. Marosvásárhely frissen megválasztott polgármesterének győzelme közös magyar siker” – hangsúlyozta Csomortányi. A Néppárt elnöke gratulált Gálfi Árpád megválasztott székelyudvarhelyi polgármesternek is, aki „minden nehézség és negatív kampány ellenére, meggyőző eredménnyel tudta megtartani városvezetői pozícióját”.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Erdélyi Magyar Szövetség 13 polgármesteri tisztséget tudhat magáénak, melyből hármat az EMSZ által támogatott, a szövetséghez közvetlenül kötődő, független polgármester tölthet be, ugyanakkor két helyszínen (Újszékelyen és Csíkszentmihályon) a szoros verseny és csalásgyanú miatt még zajlik a szavazatok újra számolása. „Fontos sikernek könyveljük el, hogy néhány kistérségi központban jelentős eredményt értünk el: Székelykeresztúron Koncz Hunor János EMSZ-es polgármester kezdheti meg a munkát, Baróton az általunk támogatott Benedek Huszár János vezetheti a települést, s – minden akadályozó körülmény ellenére – Szentegyházán is megtartottuk a polgármesteri tisztséget, így ott Lőrincz Csaba vezetheti majd a települést” – mondta Csomortányi. A pártelnök hozzátette: Háromszéken egy EMSZ-es és két független polgármesteri helyet szereztek, Makfalván, Mezőteremben és Csomaközön újráztak, míg Bihar megyében megtört a jég és a Néppárt megszerezte első polgármesteri helyét Hegyközcsatárban. A pártelnök emlékeztetett: azokban a megyékben, ahol a magyar–magyar verseny veszélyeztette volna a magyar képviselet megteremtését (Maros és Szatmár megyékben), az EMSZ – politikai érdekein felülemelkedve – nem indított tanácselnökjelöltet.

Csomortányi elmondta: a párhuzamos szavazatszámlálásból kiolvasható eredmények alapján az Erdélyi Magyar Szövetségre mintegy 44 ezren voksoltak. „A számokat látva megállapítható, hogy a két erdélyi magyar politikai szervezet – az EMSZ és az RMDSZ – közötti arány nem változott, az előttünk álló parlamenti választásokkor pedig kulcskérdés lesz, hogy sikerül-e megteremteni a teljes körű magyar-magyar együttműködést. Látnunk kell: az eddigi számadatok alapján megállapítható, hogy a két szervezet teljesítménye együttesen sem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-ot, ezért kulcsfontosságú a magyar együttműködés megteremtése” – zárta értékelőjét Csomortányi.

Megosztás