Csomortányi: „Magyarország kormánya biztos kézzel, tiszta fejjel és magyar szívvel vezeti az országot e válságoktól terhelt időszakban”

A hagyományokhoz híven a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki napján ismételten megszervezésre került – a Kárpát-medencei magyar pártok képviselőinek részvételével – az a kerekasztal-beszélgetés, melyen jelen volt és felszólalt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke is.

„Az elmúlt időszak legfontosabb – közös – eredménye a magyarországi országgyűlési választáson elért történelmi sikert, melynek eléréséből mindannyian – lehetőségeink szerint – kivettük részünket. Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács hálózata közel 70 ezer erdélyi magyar állampolgár szavazatát juttatta el biztonságban és idejében célba a Nemzeti Választási Irodához. Az anyaországi nemzeti oldal sikere azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a koronavírus-járvány és a háború következtében egy olyan válságoktól terhelt időszak vette kezdetét, melyről azt gondoltuk, hogy soha nem jön el. E kritikus világpolitikai helyzetben Magyarországnak és a világ magyarságának olyan vezetői vannak, akik biztos kézzel, tiszta fejjel és magyar szívvel vezetik át nemzeti közösségünket a válsághelyzeten” – mondta Csomortányi István. Az EMNP elnöke hozzátette: fontos eredmény továbbá az EMNP és a Magyar Polgári Párt fúziójának, valamint az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzési folyamatának újrakezdése, melyre azt követően van szükség, hogy a román bíróság – egyebek mellett az EMSZ magyar megnevezésének bejegyzési szándéka miatt – elutasította az EMSZ létrehozását. „2024-ben négy választás is lesz Romániában, így az erdélyi magyar politikai viszonyoknak tisztulniuk kell. Hasznos lenne, ha úgy tudnánk a választásoknak nekivágni, hogy mindegyikre vonatkozó megállapodásunk van a nagyobbik erdélyi magyar politikai szervezettel. Különösebb ellentétekről e tekintetben nem beszélhetünk, hiszen míg számunkra az önkormányzati szerepvállalás az elsőrendű, addig az RMDSZ-nek a bukaresti képviselet. Bízunk benne, hogy valamiféle együttműködés létrehozható a mind a négy választást magába foglaló időszakra nézve” – mondta Csomortányi. A pártelnök hozzátette: a 2020-as önkormányzati választás során elért eredményeik is bizonyítják, hogy a tömbmagyarság által lakott területeken szükség van a politikai váltógazdaságra, az EMNP és az EMSZ elöljárói pedig mára már bebizonyították, hogy jó gazdái településeiknek. „Az erdélyi magyarság – létszámából adódóan – akkor tud hatékonyan működni, ha létezik a belső politikai pluralizmus, az erdélyi magyar nemzeti oldal egyesítését és az EMSZ bejegyzését követően pedig ez még inkább így lesz” – mondta Csomortányi. A bukaresti magyar képviselet politikáját kritizálva az EMNP elnöke rámutatott: a helyi fejlesztések mellett illene a közösségi jogok visszaszerzésének irányába is elmozdulni, hiszen az elmúlt időszakban szinte alig esett szó az erdélyi magyarság nyelvhasználati jogairól, az oktatási autonómiáról, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem siralmas helyzetéről vagy épp az önrendelkezési törekvésekről.

Csomortányi István felszólalására reagálva Zsigmond Barna Pál, a kerekasztal-beszélgetés moderátora és a Fidesz parlamenti képviselője, megköszönte az EMNP és az EMNT szervezeteinek a magyarországi országgyűlési választás kapcsán elvégzett munkájukat, majd emlékeztetett: a Fidesz-KDNP pártszövetségét elsöprő többséggel támogatták a határon túl magyar állampolgárok.

 

Megosztás