Első fokon elutasította a bíróság az EMSZ bejegyzését: a döntés ellen fellebbeznek

Egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, hogy a bíróság elutasította a Néppárt és az MPP fúzióját, ezzel pedig az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzését, mely ugyanakkor a két párt pártszövetségeként már korábban bejegyzésre került. A bíróság jogi értelemben megalapozatlannak tartotta a kérést, így a két párt fúziója egyelőre nem jöhetett létre, az érintett felek azonban a részletes indoklás megjelenését követően fellebbeznek a döntés ellen.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a bíróságon folytatott tárgyalássorozat negyedik alkalmával már semmilyen ellenvetése nem volt a kirendelt ügyésznek a pártfúzióval kapcsolatban, épp ezért különösen meglepőnek tartják a most megszületett bírói döntést, melynek részletes indoklására még várnak. „Nem fogjuk ennyiben hagyni az ügyet, természetesen fellebbezünk a döntés ellen, s miként eddig, úgy az elkövetkezőkben is együtt fog működni a Néppárt és az MPP úgy az önkormányzatokban, mint a nemzeti érdekérvényesítés további területein” – mondta Mezei János.

„Bebizonyosodott, hogy a román bíróságok a magyar élet valamennyi területén meglehetősen furcsán működnek: nem csak restitúciós ügyekben vagy két megye közti peres ügyben, de immár két magyar párt egyesítése kapcsán is meglepő döntések születnek. Érthetetlenül állunk a Néppárt és az MPP pártfúziós folyamatának ezen újabb mozzanata előtt, hisz a két szervezet előzetesen (saját kongresszusán) már külön-külön is döntött az egyesülés szándékáról, melyet közös kongresszusi döntéssel is nyomatékosítottunk, a hatóságok számára pedig minden kért iratot maradéktalanul beszolgáltattunk. Ezekkel kapcsolatban a tárgyalássorozat folyamán semmilyen probléma nem merült fel” – jelentette ki Csomortányi István.

Megosztás