EMSZ: ügyészségi feljelentés a román pátriárka és a belügyminiszter ellen

Marcel Vela román belügyminiszter kedd este jelentette be, hogy az általa vezetett minisztérium és az ortodox egyház külön megegyezést kötött, melynek érelmében az ortodox húsvétra való tekintettel nagypénteken és nagyszombaton lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokon.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei, Csomortányi István és Mezei János, korábban közös nyilatkozatban ítélték el a milliók egészségét kockáztató intézkedést (a nyilatkozat IDE kattintva érhető el), szerda délután pedig Csomortányi István bejelentette: az Erdélyi Magyar Szövetség nevében ügyészségi feljelentést tesz a belügyminiszter és Dániel pátriárka ellen.

Csomortányi hangsúlyozta: a jelenlegi válsághelyzetben felelőtlenség lazítani a korlátozásokon, mely beláthatatlan károkat okozhat a védekezésben, tömegek egészségét veszélyezteti, ráadásul megszegi a katonai rendelet előírásait, melyeket csak az államelnök írhat felül. „Ezen túlmenően a belügyminiszter és a pátriárka felelőtlen kezdeményezésükkel az állampolgárok tömegeit is arra bíztatják, hogy szegjék meg a katonai rendelet szabályait. A kialakult helyzetben elvárható, hogy Marcel Vela azonnal távozzon a belügyminisztérium éléről, hiszen bebizonyosodott: nem érzi felelőssége súlyát egy olyan pillanatban, amikor minden elhibázott döntésnek végzetes következménye lehet” – mondta Csomortányi István.

Megosztás