Fontos siker Biharpüspökiben

Mint azt a polgármesteri hivatal részéről bejelentették, hat utca újul meg teljesen a város még többségében magyarok lakta negyedében, Biharpüspökiben. Ez a hat utca tulajdonképpen a jelenlegi Nagyvárad egyik legrégebbi részének számít, hiszen az egykori Biharpüspöki falu középkori magváról van szó. A 4.3 kilométer hosszúságú Cseresnyés (Drumul Hotarului), Zug (Ciucașului), Kántor (Căntărețului), Hódasdomb (Moviliței), Pincesor (Valea Frumoasă) és Egyházszeg (Dealului) utcák Biharpüspöki közigazgatási önállóságának megszűnése óta – vagyis a megyeszékhelyhez csatolás 1956-os évétől – komolyabb fejlesztésben nem részesültek. Ez a helyzet változik most, egy 3.9 millió eurós összértékű beruházás nyomán, melynek – polgármesteri tanácsadóként – fő szorgalmazója Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közös nagyváradi polgármesterjelöltje volt.

Ahogyan azt tőle megtudhattuk, az utcák teljes felújítása során helyenként támfalak kiépítésére is sor kerül, dombos terepről lévén szó, ugyanakkor a kiépülő esővízelvezető rendszert összekötik a hamarosan elkészülő gyorsforgalmi út vízelvezető rendszerével, hogy a nagyobb esőzések után gyakran tapasztalt gondokat megszüntessék. Értelemszerűen a felújított, teljesen leaszfaltozott utcákat két ponton összekapcsolják a hamarosan átadásra kerülő, a városrészt északkeleti irányból tehermentesítő úttal, így a szóban forgó utcák a Püspöki (Matei Corvin) út mellett ebből az irányból is megközelíthetőek lesznek.

A munkálatok elkezdését megelőző tendereztetés a következő hónap folyamán indul, a közbeszerzési eljárásra három hónapot előirányoztak, a munkálatok megtervezésére egy hónapot, míg a kivitelezésre a tervek szerint négy hónapot szánnak az illetékesek, így remélhetőleg még az idén elkészülnek a munkálatokkal.

Ahogyan a járványügyi helyzet megengedi, reményeink szerint még a tervezési szakasz megkezdése előtt, szervezetünk utcafórumokat hív össze, hogy jelezni tudjuk a mérnökök számára a lakosság által fontosnak ítélt esetleges gondokat, észrevételeket. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a már kivitelezés alatt álló terveken minden esetben nehezebb változtatni, mint esetleg ahogyan azt a tervezési szakaszban meg lehetne tenni. Sajnálatos módon az elmúlt években Biharpüspöki jóformán csupán csak az árnyoldalait tapasztalhatta meg a városi létnek: egyesek hibás és közösségellenes döntései nyomán ide került a város hulladéklerakója, de évek óta várat magára az átmenő teherforgalom kiszorítása is. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a nemrégiben bejelentett új zöldövezet és ez az újabb eredményünk nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy Biharpüspöki városunk egyik legélhetőbb része legyen.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Megosztás