HOGYAN LESZ VALÓDI VÁLTOZÁS CSÍKSZEREDÁBAN?

Jelentős adócsökkentés és nemzeti alapokon nyugvó várospolitika fontos pillérei Tőke Ervin csíkszeredai önkormányzati képviselő, EMSZ polgármesterjelölt választási programjának. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben politizáló energikus, tettrekész fiatalember eltökélt célja a valódi változás megteremtése, mely által a város polgárainak életminősége az eddigiekhez képest nagy mértékben javulni fog.

– Mit jelent önnek Csíkszereda?

Egy szóval: Otthon. Azt szokták mondani, hogy ahhoz, hogy megtudja az ember mit jelent az otthon, el kell utaznia huzamosabb időre. Én Kolozsváron végeztem egyetemet – ott is kezdődött nekem a közélet iránti érdeklődésem – majd rögtön azután más híján Németországban kezdtem dolgozni. Dolgoztam Nyugat-Németországban és Bajorföldön is. Úgy érzem ott mindenem megvolt, amire csak szükségem volt. Mivel beszélem a német nyelvet szinte családtagként kezeltek. Viszont valami megfoghatatlan mégis nagyon hiányzott, akkor jöttem rá, hogy az életszínvonal és a életminőség nem ugyanaz. Hazaérve szintén egy német cégnél kezdtem dolgozni, nyilván jóval kisebb fizetésért, de itthon úgy éreztem, hogy újraszülettem. Mindennek mintha több értelme lenne, itthon minden egy kicsit igazibb.

– Miért döntött úgy, hogy ringbe száll a polgármesteri székért? Cél vagy eszköz?

Természetesen eszköz. A képviseleti demokráciában – jobbat egyelőre nem tudunk – ezeken az eszközökön keresztül lehet hatékonyan cselekedni a nemzetért. Ezek az eszközök, úgy mint szervezetek, pártok, önkormányzati tisztségek soha nem szabad célként megjelenjenek. Egy jó asztalos sem azért vesz eszközöket, hogy romboljon vele, hanem, hogy alkosson, szép és hasznos dolgokat hozzon létre.

A polgármesteri munka az önkormányzati szolgálat legmagasabb foka. Egy polgármester tud szerintem a legtöbbet tenni a településén élő emberek életminőségének a javításáért, vagy akár az elvándorlás ügyében is, mert helyi szinten kell elsősorban felvenni a küzdelmet a megmaradásért, nem várhatunk Bukarestre, hogy megdöbben és megjavul. A nemzeti érzelmű embereknek is fel kell kínálni a lehetőséget, hogy választhatják a nemzeti politizálás útját, mert mi nem csak négy évben gondolkodunk, mert amit közösen teszünk, az hosszú távon is hasznos kell legyen a székelyek számára.

– Több éves önkormányzati tapasztalat van a háta mögött. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben tevékenykedve, ellenzéki képviselőként, a frakcióval közösen, számos javaslatot fogalmaztak meg, ami egy élhetőbb város megteremtését szolgálná. Mit lehet tudni ezekről a kezdeményezésekről?

Először is el szeretnék oszlatni egy tévhitet. Az, hogy valaki ellenzéki nem kell föltétlenül azt jelentse, hogy egy a sarokban duzzogó megátalkodott emberről van szó, akinek semmi sem tetszik. Ugyanis ez a hamis kép alakulhatott ki az emberekben, főleg ha a jelenlegi magyarországi ellenzék gyalázatos tevékenységére gondolunk. Mi mindent támogattunk, ami az itt elő emberek boldogulását, kényelmét és nyugalmát szolgálta és a jelenlegi városvezetéssel voltak olyan pillanatok, amikor nemzeti ügyben össze tudtunk kacsintani.

Ugyanakkor arra is volt példa, hogy biza “csapkodtuk” az asztalt, ha huncutságot fedeztünk fel, vagy valami nem a városi polgárok javát szolgálta. A szakbizottságokban is zajlott a munka, volt arra is példa, hogy egyedül küzdöttem a politikai vetélytársaim egyik vállalkozójáért – mert ő éppen egy másik erővonal “embere” volt – ugyanis engem teljes mértékben hidegen hagy, hogy ki kicsoda, milyen a politikai preferenciája míg az itt élő családoknak tud normális kereseti lehetőséget biztosítani.

Ezeken kívül hosszas lenne felsorolni, hogy milyen témákban interpelláltunk a tanácsülések előtt az elmúlt nyolc évben. A hiányosságokra hívtuk fel a figyelmet, ugyanakkor igyekeztünk megoldási javaslattal is előállni. Kérdeztünk és javasoltunk, ez volt a dolgunk, ezt tettük. Nyilván könnyebb és sikeresebb lett volna a munkánk, ha nem csupán három képviselővel állunk egy 13 tagú frakcióval szemben, mondjuk úgy 7 képviselővel – ami az egyharmad – komoly tárgyalási pozícióban lettünk volna. Bízom benne, hogy ezúttal változni fognak az erőviszonyok, hiszen volt a csíkszeredaiaknak idejük megszokni és megismerni bennünket.

– Tavasszal az RMDSZ által szervezett előválasztásokon a képet lecserélték a falról. A rendszer ugyanaz marad. Ön a valódi változásokat hirdeti. Mire számíthatnak a város lakói, ha ön lesz a polgármester?

Lehet, hogy tévedek, de én csak annyit látok az egészből, hogy az egyik érdekcsoport leverte a másikat.

Így van, Csíkszeredának valódi változásra van szüksége. A programunkkal a kampány során megismerkedhetnek részletesebben a csíkszeredaiak, hiszen erre való a kampány, ezért találták ki. Elöljáróban talán annyit, hogy a legfontosabb dolgon kell változtatni, ez pedig a hozzáállás. A törvényi keretek adottak, azok mentén tud minden önkormányzat mozogni. Nagyon sok minden múlik a helyi vezetés akaratán, céljain. Programom egyik sarkalatos pontja az adók csökkentése minden téren, mert igen visszás, hogy miközben Románia sereghajtói vagyunk a keresetek terén, egyike vagyunk azon kevés városnak az országban, ahol a legmagasabb adókkal nyúzzák a népet a város vezetői. Ezzel párhuzamosan fontos a bürokrácia csökkentése és a nemzeti politizálás. Ezek a dolgok elengedhetetlenek az emberek életminőségének javításához.

Magamról még annyit, hogy szabad ember vagyok, nem vagyok elkötelezettje egyik érdekcsoportnak sem, így sokkal többet tehetek az emberekért mint azok, akiknek le vannak láncolva a karjai.

Ami a város köztereit illeti, természetesen tudom, hogy szükség van a tágas, zöld terekre, mert az ember csak növények és állatok között élhet teljes értékű életet. Viszont mindenki valahogy kifelejti az egyenletből, hogy Csíkszereda megyeszékhely és Csíkszék központja, na meg hegyvidéki város. Nem olyan a klíma sem, mint egy Dél-Franciaországi városban. Meg kell találni az egyensúlyt a természet közelsége és egy használható, praktikus, élhető város között. Fejleszteni kell a város turizmusát, gazdaságát, iparát és nem utolsó sorban a kulturális életet.

Manapság az aszfaltot egyes politikusok úgy használják mint csodafegyvert, pedig az olyan normális dolog kéne legyen mint a ház oldalán a vakolat, tehát folytatni kell az utak modernizálását, felújítását és a város szintjére kell emelni az olyan helyeket mint például Szécseny vagy Zsögödfürdő.

Ezelőtt négy évvel az ellenzéki munkát jelölték ki számunkra a város polgárai, amit úgy gondolom, hogy tehetségünkhöz, erőnkhöz és energiánkhoz mérten elvégeztünk. Ezen kívül nagyon büszke vagyok minden egyes szavazatra, mert mindegyik egy ember személyes bizalmát jelöli, ami hihetetlen érték. Állunk elébe az új megmérettetésnek.

(Forrás:  szekelyfold.ma)

Megosztás