Jó hír: Romániába is érkezik a koronavírust gyógyító kísérleti gyógyszerből

A remdesivir nevű gyógyszert eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, ez az első készítmény, amely hatásosnak tűnik a koronavírus ellen – nyilatkozta Alexandru Rafila, az Országos Mikrobiológiai Társaság elnöke pénteken.

A chicagói egyetem kutatóinak jelentése szerint gyors javulást mutatott annak a koronavírusos 125 betegnek az állapota, akiket e készítménnyel kezeltek, akik naponta infúzióban kapták meg a gyógyszert a chicagói egyetem által felügyelt teszt során, és volt köztük olyan, akinek már egy nap után nem volt szüksége lélegeztetőgépre. Az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett alkalmazni, a betegek többségét már 6 nap után kiengedhették a kórházból – részletezte Alexandru Rafila.

A szakember elmondása szerint van remény arra, hogy őszire gyógyíthatóvá váljon a Covid-19-betegség. Az eredmények ígéretesek, de még várni kell a többi klinikai teszt adataira is, amelyeket a világ több pontján végeznek.

Románia még nincs ilyen gyógyszer, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) révén „egy-két héten belül” a hazai betegeken is tesztelni fogják – tette hozzá.

Megosztás