Kolozsvár: 18,8 millió lej a koronavírus elleni harchoz

Kolozsvár önkormányzata 18,8 millió lejt fordít a 2020-as költségvetéséből  a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott 4-es számú katonai rendelet előírásainak gyakorlatba ültetésére. Az intézkedésről a március 30., hétfői rendkívüli ülésen döntöttek.

Az összeg a következőképpen van felosztva: 9,3 millió lejt a karanténban levő személyek ellátására fordítanak a hatóságok, amely összeg az Egészségügyi Minisztériumtól érkezik a város kasszájába.

7 millió lejt a közterületek, tömbházak takarítására, fertőtlenítésére irányoz elő az önkormányzat. Kolozsváron 2030 tömbház legalább 20 lakrésszel rendelkezik, további 3795 tömbház pedig legalább 6 lakrészes. Ezeknek a tömbházaknak a lépcsőházait, közös tereit fertőtlenítik a következő napokban, hetekben. Egy városszerte elvégzett fertőtlenítési akció körülbelül egymillió lejbe kerül és 8-10 nap alatt fejezhető be.

A legnagyobb negyedekkel kezdődik az akció: a Monostor negyedben és a Mărăști negyedben végzik el elsőként a fertőtlenítést, majd a Györgyfalvi, Donát és Hajnal negyedek következnek, majd a többi kisebb negyed is sorra kerül. A fertőtlenítési akció előtti napon értesítik a lakótársulásokat, akik felügyelhetik a munkát. A fertőtlenítési akció kedden, március 31-én 9 órakor kezdődik. Az önkormányzat azt tanácsolja a lakóknak, hogy a fertőtlenítést követő két órában ne hagyják el lakásukat, ne menjenek ki a lépcsőházba.

A katonai rendelet értelmében a lakótársulások az önkormányzattól fertőtlenítőadagolót és fertőtlenítőszert kapnak, amelyeket a tömbház bejáratához maguknak kell felszerelni a számukra megfelelő helyre. A költségvetés-kiegészítés 7 millió lejes tétele erre a költségre is kiterjed.

Ezen felül 500 ezer lejt a Clujana Városi Kórház kap meg, amelyet az egészségügyi személyzet szállodai elszállásolására fordíthat.

További 1 millió lejt kap a Clujana Városi Kórház a megfelelő védőfelszerelés beszerzésére.

1 millió lejjel egészül ki  a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) költségvetése is a hátrányos helyzetű személyek és családok élelemmel és tisztálkodószerekkel való ellátására.

Oláh Emese alpolgármester megköszönte a segítséget a www.szomszedok.ro oldal kezdeményezőinek és felhívta a figyelmet a 0372280499-es telefonszámra, ahol a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság személyzete nyújt segítséget a vonalat hívók számára.

Megosztás