Koronavírus-járvány Romániában: íme a katonai rendelet tartalma

Március 23-án 22 órától lép életbe Romániában az a katonai rendelet, melynek értelmében részleges kijárási tilalomra és a határok lezárására kerül sor. De mit is tartalmaz pontosan a rendelet? Mutatjuk:

 1. A fogorvosi rendelők ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivételt képeznek a sürgősségi beavatkozások.
 2. A bevásárlóközpontokban működő boltok ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivétel: élelmiszerboltok, gyógyszertárak, állatpatikák és tisztítószereket forgalmazó üzletek.
 3. A lakásból, házból való kijárás maximum hármas csoportokban engedélyezett, ha a csoport három tagja nem lakik ugyanazon a címen.
 4. A hatóságok ajánlásának értelmében, ha valakinek el kell hagynia lakását, akkor azt reggel 6.00 és este 22.00 óra között csak a következő esetekben tegye:
 • ha a munkahelyre kell mennie, ha a munka nem végezhető el otthonról;
 • ha élelmiszereket kell vásárolni;
 • ha a munkához szükséges dolgokat kell beszerezni;
 • ha sürgősen orvoshoz kell menni;
 • ha gyermeket, idős, beteg, mozgássérült embert kell valahova elkísérni, vagy haláleset miatt;
 • rövid sétáért a lakás és a ház körül, testmozgás gyanánt, illetve a házikedvencek sétáltatása okán.
 1. Este 22.00 és reggel 06.00 óra között csak saját felelősségre vonatkozó nyilatkozattal lehet elhagyni a lakást, DE csak a 4-es pontban felsoroltak érdekében.
 2. Lezárják Románia határait a nem román állampolgárok előtt. Külföldiek csak egy meghatározott útvonalon haladhatnak át az országon.
 3. Ha az otthoni vagy hatósági karanténba helyezett emberek a hatóság engedélye nélkül elhagyják a karantént, szabálysértést követnek el. Ebben az esetben a rendőrség felhatalmazott az illetőt őrzött karanténba szállítani. A szabályt megszegők ellen büntetőjogi eljárás indul, mely pénzbírságot vagy börtönbüntetést vonhat maga után.
 4. A helyi közigazgatási szervek kötelesek nyilvántartani a segítségre szoruló idős embereket (65 éven felül), továbbá kötelesek segítséget nyújtani nekik.
Megosztás