Mai romániai valóság: a magyarok elleni uszítás és a magyar nyelv gúnyolása csak egy ötezer lejes büntetést érdemel

Mindössze ötezer lejre büntette az Asztalos Csaba vezette bukaresti székhelyű Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) Klaus Iohannis román államfőt a magyar közösség ellen nyíltan uszító és a magyar nyelvet gúnyoló botrányos megszólalása kapcsán.

Akár eredményként is értékelhetnénk az ODT Klaus Iohannist elmarasztaló döntését, amennyiben nem tudnánk, hogy a büntetés jelképesnek is csupán csak jó szándékkal nevezhető annak fényében, hogy a vonatkozó szabályozás értelmében emberek egy csoportját, vagy egy közösséget érintő ügy kapcsán kétezertől százezer lejig terjedő bírság szabható ki. Vagyis: megállapítható, hogy az ODT a kiszabható legnagyobb pénzbirság mindössze 5%-át látta arányosnak és szükségesnek kiszabni egy olyan esetben, amikor az államelnök egy másfél milliós nemzeti közösség ellen uszított, valamint annak anyanyelvével gúnyolódott.

Ezzel kapcsolatban – a tisztánlátás kedvéért – fel kell idéznünk az ODT egyik év eleji döntését, mely szerint egy édességeket gyártó céget tízezer lejre (a magyarság kárára elkövetett Iohannis-féle nyilatkozatért kiszabott bírság kétszeresére) büntettek egy szexistának ítélt reklámplakát miatt. Eszerint a teljes erdélyi magyarság ellen hangolni a román közvéleményt fele akkora bűn, mint egy, az ujjáról csokoládét fogyasztó hölggyel reklámozni az adott édességet.

Mindeközben azon sem lepődünk már meg, hogy mind a mai napig nem érkezett válasz azokra az Asztalos Csaba-féle ODT-hez eljuttatott panaszokra, melyek Traian Băsescu magyarellenes megnyilatkozásai miatt születtek, amikor is az a ditrói pékség körül kialakult botrány kapcsán tett sértő kijelentéseket a magyarságra nézve.

Összességében megállapítható: az Országos Diszkriminációellenes Tanács is egyike azon romániai kirakatintézményeknek, amelyekkel a bukaresti politikai elit folyamatos kisebbségellenes működését az emberjogi fórumok előtt hitelesíteni tudja.

A fentiek fényében világos: a magyar ajkú Asztalos Csaba ODT-elnöki szerepe – a szász származású államelnökkel és a magyar származású kormányfővel együtt – része annak a nemzetközi színtéren játszódó színjátéknak, melynek célja elfedni a hazai nemzetállam-építéssel járó kettős mércét és a jogtiprások tömegeit.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Megosztás