Megyei tanácsülés a megyehatáron

Pénteken rendes megyei tanácsülésre hívtak össze Bélborba, a Suceava határán fekvő román többségű községbe. A tanácsülést szó szerint a két megye határán tartottuk, sátor alatt, esővel, helyi termékek kóstolásával. A helyszínválasztás – bár a döntést megelőzően ki volt már jelölve – ezúttal csak növelte keserűségünket, mert éppen egy nappal előtte hozott olyan döntést a bíróság, melynek értelmében Hargita megye egy másik szomszédjának, Neamț megyének tulajdonították a Békás-szorost. A rendes megyei tanácsülésre elhívták a megye prefektusát, Ion Procat, aki köszöntötte a jelenlevőket. Üröm az örömben, hogy – bár szintén jelen kellett volna legyenek – sem a Suceava megyei önkormányzat elnöke, sem annak prefektusa nem volt jelen a két megye határán zajló tanácsülésen. A helyszín apropója az volt, hogy Hargita megye tanácsa új utat épít Dornavátra felé, ami Bélbornak és a környező kis településeknek is hasznára válik, s remélhetőleg az idegenforgalom is megnő az amúgy gyönyörű tájon. A Suceava megyei útügyi hatóság igazgatónője jelen volt, és ígérte, hogy európai uniós pénzekből és a megye saját forrásából egy éven belül ők is elkészülnek az új úttal, összekötve a két megyét.

A napirend rövid volt. Többek között elfogadtuk a megye hulladékgazdálkodási stratégiáját a 2021–2030-as időszakra, amelyhez Zakariás Zoltán frakcióvezető hozzászólásában jelezte, hogy fontos lenne újra gondolni azt, hogy a szelektív hulladékgyűjtés magánházak esetében városon is a hulladékgyűjtő cég által biztosított zsákokban történjen, mert az udvarhelyi tapasztalat alapján így több szelektív hulladékot lehet begyűjteni. Az Erdélyi Magyar Néppárt frakciója a megyei tanács belső működési szabályzatának elfogadásánál újfent jelezte: jó lenne betartani a törvény által előírt határidőket és módszertant az ülések összehívására vonatkozóan. Az ülés végén Nagy Pál néppárti tanácsos megkérdezte a megye vezetőségét, hogy a minket hátrányosan érintő, Békás-szorost Neamț megyének ítélő bírósági döntéssel kapcsolatban milyen tervei vannak. Válaszában az elnök kifejtette, hogy várják az ítélet indoklását a további lépések meghozataláig.

A tanácsülés lejártával nem ért véget a nap. Borszékre látogattunk, ahol megnéztük az épülő wellness-központot, melynek befejezéséhez még egy millió új lej hiányzik. A borvíz-palackozó üzembe is ellátogattunk, ahol közvetlen közelről megfigyelhettük a palackozás menetét. Az üzemből naponta több mint 2 millió palack ásványvíz kerül forgalomba. Kár, hogy a haszon nem a megyének s nem a térségnek jut. A napot Tölgyesen zártuk, ahol a polgármester megmutatta a 127-es megyei út kezdetét (az aszfalt Tölgyes határában ér véget), amelyik Hágótőn keresztül Gyergyóditróval képez összeköttetést, és amelyiknek a felújításához – tekintve a térségbeli fontosságát, jelentősen rövidebb lévén a Maroshévízen és Borszékon keresztülihez képest – a megyei Tanács és a prefektúrán keresztül a kormány támogatását kérte.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati frakciója

 

Megosztás